România vrea să pregătească piloţi şi personal tehnic de sprijin din Forţele Aeriene în Portugalia

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit joi, la sediul MApN, cu şeful Statului Major General al Forţelor Armate Portugheze, amiralul António Silva Ribeiro. Discuţiile au vizat proiectul de pregătire a piloţilor.

464 afișări
Imaginea articolului România vrea să pregătească piloţi şi personal tehnic de sprijin din Forţele Aeriene în Portugalia

România vrea să pregătească piloţi şi personal tehnic de sprijin din Forţele Aeriene în Portugalia

Discuţiile dintre ministrul Apărării din România, şeful SMA şi amiralul portughez António Silva Ribeiro s-au xat pe stadiul cooperării în domeniul apărării, evoluţia situaţiei de securitate din estul Europei, precum şi pe programul comun de instruire.

De asemenea, dialogul a vizat proiectul pregătirii în Portugalia a unor piloţi şi a personalului tehnic de sprijin din Forţele Aeriene Române.

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat importanţa prezenţei militarilor portughezi în ţara noastră atât din punct de vedere operaţional, cât şi din cel al solidarităţii transatlantice şi europene în faţa agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina.

De asemenea, Tîlvăr a apreciat contribuţia contingentului portughez, alături de cel polonez şi de cel din Republica Macedonia de Nord, precum şi a celorlalţi militari aliaţi din Brigada Multinaţională Sud-Est, la noua arhitectură aliată defensivă, care contribuie inclusiv la întărirea apărării şi securităţii României.

„Efortul camarazilor portughezi se înscrie în contextul general al determinării aliate de a pune în practică, la nevoie, principiul apărării colective. Pe de altă parte, excelentele relaţii cu aliaţii portughezi au premisele extinderii, odată ce va intra în vigoare acordul privind cooperarea în domeniul apărării pe care l-am semnat anul trecut. Suntem în etapa impulsionării procedurilor de ratificare a acestui acord, care va contribui la dezvoltarea relaţiilor în toate cele trei formate: bilateral, NATO şi UE”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Generalul Daniel Petrescu a reiterat aprecierea faţă de efortul colegilor portughezi pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare în zona de est a NATO şi a Uniunii Europene. Programul comun urmăreşte, în continuare, amplificarea pregătirii forţelor. „Instruirea începută odată cu dislocarea contingentului portughez a dus la creşterea interoperabilităţii şi capacităţii de reacţie a structurilor. Vom păstra cadenţa exerciţiilor şi antrenamentelor. Suntem interesaţi de participarea forţelor aeriene portugheze la serviciul de poliţie aeriană din ţara noastră şi de participarea mai consistentă a militarilor români, alături de militari portughezi, în misiuni şi operaţii ale NATO, UE şi ONU”, a afirmat şeful Apărării.

Seria de convorbiri a fost precedată de ceremonia înmânării „Ordinului Naţional Steaua României în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari” amiralului António Silva Ribeiro, ordin conferit de preşedintele României, în semn de înaltă apreciere a interesului şi sprijinului constant acordat ţării noastre.

Vizita înaltului oficial militar în ţara noastră, în perioada 1-3 februarie, are loc la invitaţia şefului Statului Major al Apărării, iar în program a fost inclus şi Batalionul 1 Instrucţie din Caracal, unitatea de dislocare a contingentului portughez, din compunerea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici