Românii care au lucrat în Canada vor primi şi pensia aferentă stagiului de cotizare din acest stat

Cetăţenii români care au lucrat în Canada şi au achitat contribuţiile sociale aferente vor primi, la momentul ieşirii din activitate, şi pensia aferentă perioadei de cotizare la sistemul social al acestui stat, iar banii vor putea fi încasaţi în ţara în care persoana respectivă îşi are rezidenţa.

178 afișări
Imaginea articolului Românii care au lucrat în Canada vor primi şi pensia aferentă stagiului de cotizare din acest stat

Românii care au lucrat în Canada vor primi şi pensia aferentă stagiului de cotizare din acest stat (Imagine: Mediafax Foto)

Procedura este reglementată în acordul încheiat, la finele anului trecut, între România şi Canada în domeniul securităţii sociale între România şi Canada, document aprobat, miercuri, de Guvern prin proiect de lege.

"Este vorba de un cadru juridic între România şi Canada în domeniul securităţii sociale, având ca scop principal recunoaşterea şi totalizarea perioadelor de asigurare socială realizată pe teritoriul ambelor state. În acest cadru este prevăzută egalitatea de tratament, precum şi posibilitatea exportului prestaţiilor de securitate socială regelementate prin acord. Până acum, o persoană care lua o pensie în România nu putea să îşi primească pensia în Canada sau invers", a arătat ministrul Muncii, Mihai Şeitan, în şedinţa de guvern.

Potrivit acordului, perioadele lucrate în cele două state vor fi însumate în momentul calculării pensiei, evitându-se astfel riscul neîndeplinirii condiţiei de a avea, pentru a beneficia de pensie, o perioadă minimă de contribuţii într-un singur sistem de securitate socială, iar pensia va putea fi transferată în statul în care persoana îşi are rezidenţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici