Românii cer Guvernului spaniol să ridice restricţiile de muncă

Reprezentanţii celor peste o sută de asociaţii ale românilor care locuiesc în Spania cer Guvernului de la Madrid, printr-o scrisoare deschisă, să ridice restricţiile de muncă impuse prin moratoriul adoptat la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

2 afișări
Imaginea articolului Românii cer Guvernului spaniol să ridice restricţiile de muncă

Românii cer Guvernului spaniol să ridice restricţiile de muncă

Scrisoarea deschisă adresată de participanţii la cel de al doilea Congres al Românilor din Spania este adresată lui Jesus Caldera Sanchez-Capitan, ministrul Muncii şi Afacerilor Sociale, cu o lună înainte de terminarea primului an de restricţii pe piaţa muncii, cu speranţa ca, de la 1 ianuarie 2008, lucrurile vor fi schimbate.

Potrivit documentului, aşa cum arată statisticile oficiale, efectele moratoriului nu au ajutat cu nimic interesele societăţii spaniole, ci dimpotrivă.

"Românii care au venit în Spania fără acte nu au avut drept să lucreze legal, după 1 ianuarie 2007, iar Guvernul din Spania a făcut o greşeală. Astfel, aproximativ 300.000 de români lucrează ilegal, prost plătiţi, în condiţii grele şi fac o muncă sub calificarea lor, iar Guvernul are de pierdut pentru că aceşti oameni nu plătesc impozite. Aplicarea acestui moratoriu nu poate continua, iar românii trebuie să aibă dreptul să muncească", a declarat, în deschiderea Congresului, Daniel Ţecu, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Economică şi Culturală a Românilor din Spania - ADERE, co-organizator, împreună cu Ambasada Spaniei la Bucureşti, a reuniunii de la Torrejon de Ardoz (lângă Madrid).

Javier Fernandez- Lasquetty, consilier pentru migraţie în cadrul comunităţii Madrid, a recunsocut, cu aceeaşi ocazie, că "după un an de la implementarea sa, moratoriul s-a dovedit a fi un eşec al Guvernului spaniol, care i-a obligat pe mulţi români să lucreze ilegal, ceea ce aceştia nu doreau".

"Românii sunt foarte integraţi în comunitatea şi în şcolile din Madrid. Noi ne dorim să vă păstraţi rădăcinile, limba şi cultura", a mai spus Fernandez- Lasquetty.

În Madrid, 51.000 de români contribuie la plata asigurărilor sociale din Spania, ceea ce înseamnă a doua cea mai mare comunitate de străini din peninsulă.

Lasquetty a precizat că românii au o foarte mare capacitate de iniţiativă şi de a face afaceri, existând deja aproape 6.000 de întreprinzători români în zona Madridului.

"Dorim ca toţi cetăţenii să fie sprijiniţi, mai ales că ei vor să muncească, iar noi ne dorim ca românii să muncească alături de noi. Vrem să vă sprijinim să construiţi o biserică românească în Madrid, peste doi ani. Imaginea şi gradul de integrare a românilor din Madrid sunt foarte bune. Românii sunt o comunitate cu prestigiu", a adăugat sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici