Românii exploataţi prin muncă sunt mai mulţi decât cei exploataţi sexual

Numărul românilor exploataţi prin muncă este, pentru prima dată în ultimii cinci ani, mai mare decât al persoanelor obligate să se prostitueze, fapt care a dus la creşterea procentului bărbaţilor traficaţi, potrivit unei statistici a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane prezentate marţi.

3 afișări
Imaginea articolului Românii exploataţi prin muncă sunt mai mulţi decât cei exploataţi sexual

Românii exploataţi prin muncă sunt mai mulţi decât cei exploataţi sexual

De la începutul acestui an au fost traficaţi 1.400 de români, cei mai mulţi fiind exploataţi prin muncă forţată (640), obligaţi să se prostitueze (579) sau să practice cerşetoria (124).

"În 2006, numărul persoanelor traficate depăşea 2.000. Chiar dacă numărul înregistrat de persoane traficate a scăzut faţă de anul trecut, România rămâne o importantă sursă pentru traficanţi", a spus Dan Licsandru, directorul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANIP).

Din cele peste 600 de persoane exploatate prin muncă, 415 au muncit în agricultură, 197 în construcţii şi 28 în serviciile hoteliere.

Traficanţii racolează persoane din toate judeţele ţării, însă cele mai multe provin din judeţele Braşov, Mureş, Teleorman şi Dolj.

Cele mai multe victime ale exploatării sexuale au între 15 şi 25 de ani, directorul ANIP apreciind că "cei tineri au nebunia de a-şi asuma riscul mai uşor". Persoanele exploatate prin muncă forţată au între 13 şi 60 de ani, o mare parte dintre ei având 30 de ani.

Românii sunt cel mai des exploataţi în Spania (133 de persoane fiind traficate pentru muncă forţată şi 153 pentru prostituţie) şi Italia (110 traficate pentru muncă forţată şi 181 pentru prostituţie).

Şi România este o piaţă de desfacere pentru traficanţi, aici fiind înregistrate 205 cazuri de persoane traficate.

În acest an, comparativ cu anul trecut, a crescut numărul bărbaţilor traficaţi, a mai arătat directorul ANIP. Astfel, dacă în 2006, 73 la sută dintre persoanele traficate erau femei şi 27 la sută bărbaţi, în acest an, 53 la sută dintre victimele traficanţilor sunt femei şi 47 la sută bărbaţi..


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici