"Romii" rămân "romi". Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă pentru termenul "ţigan"

Deputaţii au respins, marţi, propunerea legislativă iniţiată de Silviu Prigoană (PDL) care se referea la schimbarea în actele oficiale a denumirii de "rom" în "ţigan", unul dintre parlamentari considerând că proiectul ar trebui trecut la categoria "Copiii spun lucruri trăsnite".

170 afișări
Imaginea articolului "Romii" rămân "romi". Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă pentru termenul "ţigan"

"Romii" rămân "romi". Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă pentru termenul "ţigan" (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Această iniţiativă ar trebui trecută la «Copiii spun lucruri trăsnite», dacă nu ar fi fost vorba de un adult", a spus de la tribuna Camerei deputatul Nicolae Mircovici, reprezentând grupul minorităţilor naţionale.

Mircovici a apreciat proiectul lui Silviu Prigoană ca fiind "jignitor" şi a arătat că termenul de "ţigan" are un caracter "peiorativ".

"Confuzia români-romi nu are relevanţă, pentru că sunt o serie de alte cuvinte care pot genera confuzie, cum ar fi Roma", a adăugat Nicolae Mircovici.

Deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că proiectul de lege iniţiat de Prigoană este mai degrabă "un moft".

"Este un subiect care mi se pare mai degrabă un moft, care a devenit proiect de lege. Nu ne onorează. Este din erorile celor care cred că, dacă se schimbă denumirea, se rezolvă şi scăpăm de un stigmat", a adăugat Voicu.

El a mai spus că există carenţe în comportamentul civic al unor etnici romi, dar există şi greşeli ale majoritarilor.

"Cred că dorinţa de a schimba denumirea din rom în ţigan este un gen de emoţie primară, primitivă", a menţionat Mădălin Voicu, în timp ce liberalul Mihăiţă Calimente a venit cu o soluţie dând ca exemplu modelul afroamericanilor şi anume ca romii să se numească indoeuropeni.

Proiectul de lege iniţiat de Prigoană fusese respins de Senat şi a fost respins şi de Camera Deputaţilor cu 229 de voturi "pentru", 31 "împotrivă" şi 16 abţineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici