Rovana Plumb: Nu mai sunt probleme cu urşii, acum sunt probleme cu şacalii şi mistreţii din Deltă

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, la Târgovişte, că nu mai există probleme cu urşii şi că acum ministerul este preocupat de "situaţia creată în Delta Dunării" din cauza şacalilor şi a mistreţilor.

331 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb: Nu mai sunt probleme cu urşii, acum sunt probleme cu şacalii şi mistreţii din Deltă

Rovana Plumb: Nu mai sunt probleme cu urşii, acum sunt probleme cu şacalii şi mistreţii din Deltă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto(

"Nu mai avem probleme cu urşii, acum avem alte preocupări la nivelul Departamentului de Biodiversitate, cu şacalii şi mistreţii din zona Deltei Dunării, pentru care există un grup de lucru care va corecta şi va clarifica, într-un mod cât se poate de tranşant, ce înseamnă prezenţa lor acolo şi ce daune pot provoca dacă nu sunt luate măsuri, şi mă refer la ordinul de vânătoare, care trebuie reevaluat, aşa cum am discutat şi cu organizaţiile neguvernamentale", a declarat Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte problema urşilor, ea a spus că în zona montană a judeţului Dâmboviţa au mai fost relocaţi urşi.

"Legat de problema urşilor, în zona montană a judeţului Dâmboviţa au mai fost relocaţi urşi, iar conducerea Parcului Natural Bucegi susţine că efectivul de urşi este mult prea mare. Este foarte adevărat, din toate datele pe care le avem la minister, la departamentul Direcţia generală protecţia naturii, care include componenta de biodiversitate, desigur că avem un studiu făcut în ceea ce priveşte acest număr de urşi care sunt protejaţi la nivel european. Eu nu sunt de acord cu împuşcarea lor, nici măcar cu vânătoarea, nu sunt şi nu voi fi niciodată un fan al vânătorii, nici cu pescuitul nu sunt de acord. Desigur că sunt mulţi factori care trebuie luaţi în considerare şi cred că specialiştii trebuie să îşi spună cuvântul", a mai spus ministrul Mediului.

În luna septembrie a anului trecut în judeţul Dâmboviţa au avut loc mai multe atacuri ale urşilor asupra oamenilor.

Atunci, un urs a ucis un bătrân de 72 de ani şi a rănit alte două persoane - o femeie şi un bărbat. Ursul care i-a atacat pe cei trei a fost împuşcat, iar în urma analizelor s-a stabilit că acesta era turbat, în zonă fiind instituită carantina.

Tot în septembrie 2012, un bărbat de 63 de ani a fost ucis de un urs tot în Dâmboviţa, într-o zonă izolată, unde animalul fusese prins într-un laţ, capcana fiind pusă de către victimă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici