Rovana Plumb: România trebuie să aibă în vedere politici şi măsuri de reducere a emisiilor de CO2

România trebuie să aibă în vedere elaborarea de politici şi măsuri de reducere a emisiilor de CO2 pentru a putea menţine până în 2020 nivelul acestora în limitele prognozate de Comisia Europeană, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

144 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb: România trebuie să aibă în vedere politici şi măsuri de reducere a emisiilor de CO2

Rovana Plumb (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a avut, în cadrul Consiliului Informal de Mediu de la Nicosia, o întâlnire bilaterală cu comisarul European pentru Schimbări Climatice, Connie Hedegaard.

Discuţiile s-au axat pe posibila trecere la un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) mai mare de 20 la sută, precum şi pe revizuirea schemei de comercializare a GES pentru a treia perioadă de licitaţii. Totodată, au fost dezbătute şi posibilităţile de gestionare şi reportare a surplusului de AAU-uri (unităţi ale cantităţii atribuite) pentru perioada post-2012.

Ministrul Rovana Plumb a subliniat faptul că finanţarea asigurată prin perspectiva financiară multianuală (MFF) reprezintă un procent de cel puţin 20 la sută din alocările bugetare, respectiv aproximativ 200 de miliarde de euro, pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul schimbărilor climatice.

"România trebuie să aibă în vedere elaborarea de politici şi măsuri de reducere a emisiilor de CO2 pentru a putea menţine până în anul 2020 nivelul acestora în cadrul limitelor prognozate de Comisia Europeană", a spus Rovana Plumb, citată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Păsurilor remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a prezentat stadiul conformării României cu cerinţele Protocolului de la Kyoto.

"România a depus deja cererea de reinstalare a eligibilităţii şi în timpul care a trecut de atunci a continuat să facă progrese în îmbunătăţirea sistemului său naţional. România aşteaptă ca certificatul de eligibilitate să fie reconfirmat după reuniunea Comitetului de Conformare de la Bonn. Eu personal voi participa la această reuniune pentru a prezenta angajamentul Guvernului român cu privire la procesul continuu de a îmbunătăţi inventarul nostru naţional", a mai declarat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a apreciat lansarea Cărţii Verzi privind politica internă şi internaţională în domeniul climei după anul 2020 şi a precizat că Ministerul Mediului şi Pădurilor sprijină iniţiativa Comitetului de Conformare de a organiza prezentări şi dezbateri publice pe tema schimbărilor climatice în diverse capitale. Totodată, ministrul şi-a manifestat interesul ca Bucureştiul să fie unul dintre posibilele centre de organizare a unor ateliere de lucru şi campanii de conştientizare a populaţiei pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici