Rovana Plumb: Suntem pregătiţi să acţionăm pe toate palierele în caz de inundaţii

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a condus, luni după-amiază, o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, declarând la final că autorităţile responsabile sunt pregătite să facă faţă eventualelor inundaţii ce ar putea apărea în urma ploilor prognozate pentru zilele următoare.

139 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb: Suntem pregătiţi să acţionăm pe toate palierele în caz de inundaţii

Rovana Plumb (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Nu suntem într-o situaţie alarmantă, dar am dorit să avem această şedinţă pentru a preveni eventualele riscuri ca urmare a ploilor prognozate", a declarat presei ministrul Mediului, la ieşirea de la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Plumb a precizat că, împreună cu ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre, a cerut autorităţilor locale din întreaga ţară, dar în special din zonele în care zilele următoare sunt aşteptate ploi, "să intre în poziţie de alertă".

"Administraţiile bazinale vor fi şi ele în alertă, trebuie să fim pregătiţi în orice moment, iar domnul ministru Dobre vă va spune că deja suntem", a mai declarat Rovana Plumb.

La rândul său, Victor Paul Dobre a declarat că, potrivit atenţionării, în zilele următoare sunt aşteptate precipitaţii, progresiv, în sudul-vestul, sudul, estul şi nord-estul ţării.

"Atenţionarea meteo emisă deja este valabilă de mâine (marţi, n.r.) până poimâine (miercuri, n.r.), însă asta este doar pentru sud-vestul ţării. Meteorologii ne spun că ploile vor merge apoi către sud, cu zona Capitalei, Giurgiu şi Ilfov, apoi o vor lua către este şi nord-est, urmând ca vineri, de exemplu, să fie ploi şi furtuni în nordul Moldovei", a declarat ministrul delegat pentru Administraţie Publică, precizând însă că fenomenele nu vor avea o intensitate extremă, ci vor fi "la limita codului galben", pe care îl vor emite sau nu meteorologii.

Totuşi, Dobre a spus că nu exclude apariţia unor situaţii "superioare ca nivel de risc" în anumite zone.

"Cred că, de o bucată de timp, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă intervine convingător în situaţii dificile", a mai spus Dobre.

Rovana Plumb a adăugat că echipele de intervenţie sunt pregătite şi sunt dotate cu baraje mobile, cu motopompe, cu toate cele necesare.

"Suntem pregătiţi să acţionăm pe toate palierele şi cu o echipă puternică", a încheiat Rovana Plumb.

Meteorologii au emis, luni, o atenţionare meteo de furtuni pentru 13 judeţe din sudul şi vestul României, valabilă de marţi după-amiază până miercuri dimineaţă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM,), vremea va fi instabilă în cursul acestei săptămâni în toată ţara, începând cu zona de sud-vest, pentru care deja a fost emis codul galben.

Totodată, râurile din sud-vestul ţării se vor afla, în intervalul marţi, ora 14.00 - miercuri, ora 16.00, sub cod galben, potrivit unei avertizări hidrologice emise luni de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava (Hunedoara, Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera, Cerna (Caraş Severin), afluenţii Mureşului inferior (Hunedoara), Jiu şi afluenţii săi din sectorul Iscroni - amonte Podari (Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Dolj), afluenţii Oltului inferior (Vâlcea, Olt), afluenţii din zona de munte ai Argeşului (Argeş, Dâmboviţa), cursul superior al Ialomiţei (Dâmboviţa) şi Prahova (judeţele Prahova şi Ilfov).

Potrivit INHGA, pentru bazinele hidrografice menţionate se anticipează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate şi creşteri de debite şi niveluri pe râuri, cu depăşiri ale cotelor de atenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici