Rovana Plumb vrea să colaboreze cu fundaţia Prinţului Charles

Ministrul Mediului Rovana Plumb se află, vineri, în vizită la Viscri, unde a discutat cu reprezentanţi ai Fundaţiei Mihai Eminescu, patronată de prinţul Charles, despre posibilitatea colaborării, după ce a văzut staţia de epurare din satul transilvănean, potrivit unui comunicat al ministerului.

122 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb vrea să colaboreze cu fundaţia Prinţului Charles

Ministrul Mediului, Rovana Plumb (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

"Studiem posibilitatea că staţia de epurare 100% ecologică inaugurată de prinţul Charles şi realizată de Fundaţia Mihai Eminescu Trust, patronată de Alteţa Sa Regală, să fie replicată în alte comunităţi, în special în cele din siturile Natura 2000", a declarat, vineri, la Viscri, Rovana Plumb.

Ministrul Mediului Rovana Plumb a vizitat mai multe obiective Natura 2000 aflate în judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov, pentru a identifica nevoile comunităţilor în gestionarea problemelor de mediu şi pentru a propune soluţii unora dintre acestea.

Staţia de epurare din Viscri, inaugurată de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales în 2011 permite tratarea apelor uzate (produse de 120 de gospodarii din sat, dar şi de stabilimentele sociale şi facilităţile turistice din localitate) printr-un procedeu sută la sută ecologic. Mai exact, este vorba de o staţie de epurare în 3 trepte, cu lagune, în care procesul de tratare a apelor uzate este realizat cu ajutorul bacteriilor, iar colectarea se face gravitaţional, fără să fie nevoie de pompe şi consum electric. Singura contribuţie financiară a cetăţenilor racordaţi la o astfel de staţie este taxa infimă de conectare.

"Pare un model foarte ingenios şi, în acelaşi timp, foarte prietenos cu mediul, care ar putea deveni o soluţie pentru localităţile rurale care nu au avut posibilitatea să acceseze fonduri europene sau să găsească soluţii convenţionale pentru tratarea apelor uzate", a mai spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a discutat cu reprezentantele Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend şi scriitoarea britanică Jessica Douglas-Home, despre posibilitatea colaborării pe proiecte care sprijină conservarea mediului.

Mihai Eminescu Trust, patronată de prinţul Charles, este o organizaţie non-profit, care activează din 1998 pentru conservarea peisajului cultural şi natural din satele săseşti cu biserici fortificate din Transilvania, dintre care unele au fost inculse în patrimoniul mondial UNESCO. La Viscri, unde prinţul Charles deţine o casă, fundaţia a implementat mai multe proiecte, incluzând reabilitarea a zeci de imobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici