S-a propus o reducere a 1.500 de posturi din Ministerul Mediului şi structuri subordonate

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, că are în vedere un program de restructurare a posturilor din minister şi structurile subordonate şi că a primit o propunere de reducere a posturilor care viza 1.500 de angajaţi, de care a fost nemulţumit, astfel că situaţia va fi reanalizată.

121 afișări
Imaginea articolului S-a propus o reducere a 1.500 de posturi din Ministerul Mediului şi structuri subordonate

S-a propus o reducere a 1.500 de posturi din Ministerul Mediului şi structuri subordonate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Borbely a spus, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că este nevoie de o restructurare a posturilor din sectorul bugetar pe baza analizei fiecărei instituţii şi, în ceea ce priveşte Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), a constatat că unele departamente au nevoie de mai mulţi oameni, iar altele sunt supradimensionate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a dat asigurări că va face reduceri de personal pe baza unor date concrete, "şi nu de dragul reducerilor".

"România păgubeşte acum pentru că niciun guvern nu a avut tăria să aibă o analiză la rece şi pe baza unor date concrete. Nu că reduci cu 20 la sută la toată lumea, nu aşa se face o restructurare. O restructurare se face analizând activitatea fiecărei instituţii. În ceea ce priveşte Ministerul Mediului, fiţi convinşi că vom face reduceri de personal, şi nu reduceri de dragul reducerilor. În minister deja am făcut un prim audit, unele zone au nevoie de mai mulţi oameni, Direcţia Juridică de exemplu, alte zone nu au nevoie de numărul de personal pe care îl au acum. Am făcut o primă analiză, la Regia Naţională a Pădurilor, la Romsilva sunt 19.000 de oameni, deşi au fost cândva 50.000, dar e loc de mai bine", a spus Borbely.

El a apreciat că şi Apele Române reprezintă o structură cu mulţi angajaţi, însă aceasta primeşte de la buget foarte puţini bani, pentru că are venituri proprii.

Potrivit ministrului Mediului, la agenţiile de protecţia mediului şi la gărzile de mediu s-au făcut mutări de personal şi o primă reducere, încă din luna februarie, însă acestea au atribuţii diferite şi nu pot fi comasate.

Borbely a precizat că, în urmă cu o zi, a primit o propunere de reducere a posturilor din toate structurile subordonate, care viza 1.500 de angajaţi, dar aceasta nu a fost mulţumitoare.

"A fost o discuţie pe această temă şi după ce am luat toate elementele necesare am considerat că trebuie să fie două structuri independente, chiar dacă sunt în coordonarea Ministerului. În ceea ce priveşte reducerile de personal la aceste două agenţii, da, este tema dată, ieri (joi - n.r.) am discutat a doua oară, au venit cu o propunere care nu m-a mulţumit şi vom reanaliza. La prima propunere a fost vorba de o reducere cu peste 1.500 de persoane la nivelul structurilor şi al Ministerului", a spus Laszlo Borbely.

Acesta a precizat că numărul de posturi reduse va fi, probabil, mai mare decât 1.500.

"Vor fi aceste restructurări şi reduceri făcute, dar pe baza unui audit sănătos, nu pe baza faptului că razi la toată lumea în mod egal. Până în luna iulie trebuie să terminăm auditul, pentru că deja bugetul pe anul viitor şi salariile pe anul viitor vor fi dimensionate în aşa fel. În cazul în care reducem cu cap, şi salariile vor fi mai decente. Dacă nu reducem, rămânem la salarii mai mici. Şi deja pe anul viitor vom avea libertatea să mergem cu personal mai puţin, dar putem spune că pentru acei care vin şi lucrează bine să avem bani", a explicat ministrul.

Borbely a precizat că este o problemă la Agenţia Fondului de Mediu, care are foarte puţini oameni faţă de volumul de muncă.

"Avem de cheltuit 1,8 miliarde de euro, anul trecut au cheltuit 300 de milioane. Probabil trebuie să externalizăm, să găsim alte soluţii", a spus el.

Întrebat dacă va renunţa la unele venituri proprii din cauza crizei, Borbely a arătat că şi el va fi afectat de reducerea de 25 la sută, atât în ceea ce priveşte salariul de deputat, cât şi cel de ministru, pentru că ambele sunt posturi bugetare, dar nu a putut preciza dacă va reduce şi alte cheltuieli proprii.

"Eu, ca ministru şi deputat, o să am o reducere de 25 la sută la salariu, cât are toată lumea. La alte cheltuieli mă mai gândesc", a arătat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici