Salariaţii fabricii Electrolux din Satu Mare au intrat în grevă de avertisment

Cei peste 800 de salariaţi ai fabricii Electrolux din Satu Mare au intrat, joi, în grevă de avertisment de două ore, nemulţumiţi de refuzul patronatului de a valida contractul colectiv de muncă din anul 2011 şi pentru anul 2012, acesta fiind primul pas spre greva generală.

426 afișări

Potrivit preşedintelui Sindicatului "Samus" din fabrica Electrolux, Sorin Faur, cei 820 de membri de sindicat au intrat în grevă de avertisment deoarece patronatul fabricii refuză să valideze contractul colectiv de muncă din anul 2011 şi pentru anul 2012, precum şi să acorde o creştere salarială de 100 de lei de la 1 ianuarie şi de 100 de lei de la 1 septembrie.

"Schimbul întâi a intrat, joi, în grevă de avertisment, de la ora 12.30 până la 14.30, iar schimbul al doilea va intra în grevă de avertisment între orele 15.30 şi 17.30. Este o grevă de avertisment paşnică. Pe parcursul celor două ore de grevă din fiecare schimb, muncitorii vor sta la locurile lor de muncă şi îşi vor înceta activitatea, fără să vocifereze sau să iasă în curtea fabricii", a declarat Sorin Faur.

În urma unui referendum organizat săptămâna trecută în fabrică, 725 din cei 820 de membri de sindicat au semnat pentru declanşarea grevei generale.

Faur a afirmat că sindicaliştii vor intra în grevă generală pe termen nelimitat începând din 24 ianuarie.

Sindicaliştii au deschis conflict de muncă încă din 6 ianuarie, pentru că patronatul fabricii refuză să valideze contractul colectiv de muncă din anul 2011 şi pentru anul 2012, precum şi să acorde o creştere salarială de 100 de lei de la 1 ianuarie şi de 100 de lei de la 1 septembrie.

De la deschiderea conflictului de muncă au avut loc mai multe runde de negocieri, inclusiv o şedinţă de consiliere organizată la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, dar nu au dus la niciun rezultat.

Joi, conducerea Electrolux a refuzat să ofere un punct de vedere despre greva de avertisment a angajaţilor, însă în urmă cu câteva zile a transmis un comunicat în care susţinea că liderii de sindicat din companie refuză să discute propunerile pe care le are compania şi că Electrolux vrea să continue negocierile până când se va ajunge la o înţelegere convenabilă pentru ambele părţi.

Fabrica Electrolux din Satu Mare, parte a concernului suedez Electrolux, produce aragazuri pentru piaţa din România, dar şi pentru ţările vecine şi din Europa Centrală şi de Est.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici