Salariile ar putea creşte în 2011 cu până la 20%, în special cele până în 800 lei

Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2011 cu procente de 20, 16, 12, 8, 4 sau 1, în funcţie de nivelul acestora, cele până în 800 de lei beneficiind de cea mai mare majorare, potrivit proeictului legii cadru a salarizării bugetarilor, pus marţi în dezbatere publică.

63 afișări
Imaginea articolului Salariile ar putea creşte în 2011 cu până la 20%, în special cele până în 800 lei

Salariile ar putea creşte în 2011 cu până la 20%, în special cele până în 800 lei (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Cu 20 la sută ar urma să crească salariile cuprinse între 600 şi 800 de lei, un procent de 16 la sută va fi aplicat pentru cele cuprinse între 801 şi 1.000 de lei, iar pentru cele între 1.001 şi 1.500 de lei, majorarea va fi de 12 la sută, potrivit proiectului de Lege privind aplicarea în anul 2011 a Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Şi cei care primesc salarii între 1.501 şi 2.000 de lei vor beneficia, conform proiectului de lege, de majorări de opt la sută, la cei cu salarii între 2.001 şi 2.500 de lei creşterile vor fi de patru procente, iar bugetarii cu salarii de peste 2.501 vor avea majorări de unu la sută.

Potrivit proiectului de lege, aflat în dezbatere publică până pe 3 septembrie, salariile de bază, indemnizaţiile lunare de încadrare şi soldele funcţiilor de bază/salariile funcţiilor de bază avute la data de 31 decembrie 2010 sunt cele din luna iunie 2010, diminuate cu 25 la sută.

Reprezentanţii Executivului au prezentat sindicatelor, luni, două proiecte privind salarizarea în sistemul bugetar, care prevăd pentru anul 2011 majorarea salariilor cu procente cuprinse între 1 şi 20.

Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu, a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii că reprezentanţii Guvernului au prezentat un proiect de lege al salarizării pentru anul 2011 şi un proiect de lege cadru care "este o prelungire a Legii 330/2009".

Liderul CNSRL Frăţia a precizat că în legea-cadru nu mai sunt prevăzute salarii de merit, al treisprezecelea salariu sau prime de vacanţă, iar legea salarizării pentru 2011 propune variante de majorare a salariilor cu proporţii cuprinse între 1 şi 20 la sută.

Potrivit lui Petcu, bugetarii care au venituri cuprinse între 600 şi 800 de lei ar putea beneficia de majorări salariale cu 20 la sută, iar pentru cei care au venituri de peste 2.500 de lei majorarea propusă este de 1 la sută.

Petcu a mai spus că în cadrul discuţiilor s-au luat în calcul două variante de majorare a salariilor, una care vizează creşteri mai mari pentru salariile mai mici şi o comprimare a grilei de salarizare, iar cea de a doua care prevede majorări mai importante pentru toţi bugetarii.

"Mişcarea sindicală încearcă să crească salariile mici, dar organizaţiile sindicale au şi membri cu salarii medii şi mari", a explicat Petcu, precizând că va înainta spre analiză cele două variante colegilor din confederaţie.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat că legea privind salarizarea din 2011 prin care sunt propuse majorările salariale se va aplica salariilor existente la 1 iulie 2010, care au fost reduse cu 25 la sută.

Apostoiu a mai spus că în 2012 Executivul va elabora o nouă lege specială prin care să stabilească nivelul de creşteri salariale, care va fi stabilită în funcţie de ce se întâmplă în economie.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa" a precizat că în acest moment ar opta mai degrabă pentru o majorare mai importantă a salariului minim pentru că acesta este legat şi de sectorul privat.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a precizat că legea-cadru propusă de Guvern va fixa ierarhiiile în sistemul bugetar, dar e greu de stabilit când vor fi atinse obiectivele propuse, pentru că acest lucru depinde de cum evoluează economia.

Sindicaliştii au precizat că vor avea o nouă rundă de discuţie privind legile salarizării săptămâna viitoare.

Discuţii pe tema salariului minim şi a legii salarizării unitare au avut loc şi vineri la Palatul Victoria.

Liderul BNS a spus atunci că premierul a discutat cu sindicaliştii despre posibile majorări salariale cu 10-15 la sută, în 2011, mai mult pentru cei cu venituri mici, precizând că, în prezent, o treime din populaţia activă, respectiv 1,5 milioane de angajaţi, primeşte salariul minim pe economie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici