Salariul mediu brut în sectorul public va creşte la 3.430 lei până în 2015

Salariul mediu brut lunar în sectorul public, de 2.199 lei în prezent, va stagna anul viitor, dar va creşte ulterior cu până la 56%, urmând să ajungă în 2015 la 3.430 lei, conform datelor prezentate, marţi, de ministrul Finanţelor, la discuţia de la Guvern cu sindicatele privind salarizarea unitară.

58 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu brut în sectorul public va creşte la 3.430 lei până în 2015

Ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

El a precizat că evoluţia salariului mediu ia în calcul şi sporurile, nu şi al 13-lea salariu.

"Creşterea cumulată în perioada 2010-2015 a salariului mediu lunar, în cei şase ani, este de aproximativ 56%. Este o dinamică de creştere prin care să asigurăm convergenţa şi cât de cât să ne apropiem de salariile din Uniunea Europeană, dar în acelaşi sens să ne corelăm cu creşterea economică", a spus Pogea.

Potrivit ministrului, legea de salarizare unitară va conduce la scăderea masei salariale de la 9,4% din PIB, cât este în prezent, la circa 6% din PIB în 2015.

"În urmă cu patru ani, masa salarială a sectorului public reprezenta aproximativ 5,5-5,7%. Dinamica în ultimii patru atât în ceea ce priveşte numărul de personal, nivelul de majorare a salariilor, cât şi sporurile au făcut ca masa salarială astăzi să ajungă la 9,4% din PIB, adică mai exact 46 de miliarde de lei. Nu putem să intrăm în Uniunea Europeană în 2015 cu salarii de 300 euro, dar aceste salarii trebuie să fie corelate cu productivitatea şi evoluţia salariilor din mediul privat, acesta din urmă fiind cel care asigură până la urmă sustenabilitatea şi generează resursa pentru sistemul public", a afirmat Pogea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici