Salina Turda deschide o nouă mină, unde se găsesc stalactite înclinate şi cristale cubice de sare

Salina Turda a deschis, joi, pentru vizitare, o nouă mină, Ghizela, unde se găsesc stalactite înclinate şi depuneri de cristale cubice de sare, reprezentanţii salinei sperând să atragă turişti şi de la Festivalul Untold, care se desfăşoară, în aceste zile, la Cluj-Napoca.

2802 afișări
Imaginea articolului Salina Turda deschide o nouă mină, unde se găsesc stalactite înclinate şi cristale cubice de sare

Salina Turda deschide o nouă mină, unde se găsesc stalactite înclinate şi cristale cubice de sare (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Salinei Turda transmis, joi, turiştii vor putea vedea în noua mină făgaşe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, dar şi modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detaşate din masivul de sare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Salina Turda deschide, joi, spre vizitare, mina Ghizela, cu ocazia Festivalului Untold care se desfăşoară la Cluj-Napoca, iar noi venim în întâmpinarea turiştilor cu o nouă atracţie aflată în subteran. Mina Ghizela este cea în care se arată primele urme de exploatare a sării la Salina Turda care datează de pe vremea romanilor. Turiştii vor putea vedea făgaşe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detaşate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optimă a tăietorilor de sare în mină. Stalactite înclinate şi depuneri de cristale cubice de sare completează formaţiunile de sare secundară existente în această parte a salinei", se arată în documentul citat.

Mina Ghizela se află la o adâncime de 40 de metri şi a fost proiectată în acelaşi sistem ca şi mina Rudolf, însă, în urma închiderii exploatării sării în anul 1932, aceasta a rămas în stadiul de lucrări de pregătire a exploatării.

"Accesul turiştilor în mina Ghizela se va face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maximum 15 persoane însoţite de ghid. Accesul în mina Ghizela se face exclusiv pe scări", se mai arată în comunicatul Salinei Turda.

Salina Turda are patru mine - Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif, primele trei intrate în exploatare turistică, iar cea de-a patra, Iosif, fiind în curs de amenajare.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.

În perioada 2008 - 2010, a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezenţa premierului de atunci, Emil Boc, şi a ministrului Turismului de la acea vreme, Elena Udrea.

De la deschiderea din 1992 şi până în prezent, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turişti români şi străini.

Festivalul Untold, de la Cluj-Napoca, începe joi, fiind aşteptate peste 250.000 de persoane în cele patru zile de festival, în care vor concerta peste 170 de artişti pe opt scene din centrul oraşului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici