Salve de mitralieră de pe transportoare blindate, de Ziua Eroilor la Mausoleul din Topliţa

Mai multe salve de mitralieră de pe transportoare blindate au fost trase, joi, în premieră, pe timpul intonării imnului de stat, la manifestările organizate cu prilejul Zilei Eroilor la Monumentul-Mausoleu din Topliţa-Gura Secului, la care au participat aproximativ o mie de persoane.

310 afișări
Imaginea articolului Salve de mitralieră de pe transportoare blindate, de Ziua Eroilor la Mausoleul din Topliţa

Salve de mitralieră de pe transportoare blindate, de Ziua Eroilor la Mausoleul din Topliţa (Imagine: Simona Maties/Mediafax Foto)

La manifestări au participat aproximativ o mie de persoane, reprezentanţii Prefecturii Harghita, ai autorităţilor locale şi judeţene, ai structurilor Ministerului de Interne în teritoriu, cadre militare şi veterani de război, precum şi locuitori din zona de nord a judeţului, majoritar românească, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Comemoarea celor 771 de ostaşi români, căzuţi pentru eliberarea Ardealului în august - septembrie 1916, a început cu intonarea imnului naţional, pe timpul căruia au fost trase, pentru prima oară, mai multe salve de mitralieră de pe transportoare blindate.

Slujba de comemorare a eroilor martiri a fost oficiată de PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, şi de un sobor de preoţi.

"Pentru această parte de ţară, acest monument este ca un odor sfânt al neamului nostru românesc, pentru că aici 771 de străjeri ai neamului nostru străbun şi-au jertfit viaţa pentru binele acestui plai românesc. Patriarhul Miron Cristea a aşezat acest mausoleu de la Gura-Secului, pentru a fi pomenit tot ostaşul care a căzut pentru libertatea, demnitatea şi bucuria neamului nostru străbun”, a declarat PS Andrei.

Ceremonialul religios şi militar s-a încheiat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la mausoleu şi cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din vânătorii de munte de la Brigada 61 Teritorială "General Virgil Bădulescu”, jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita şi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Oltul” al judeţului.

La finalul manifestărilor, în poiana aflată în vecinătatea Mausoleului Topliţa-Gura Secului a început o serbare câmpenească, iar la Mănăstirea "Sf. Ilie” din Topliţa, oaspeţii veniţi din alte localităţi au fost invitaţi la o agapă creştinească.

Mausoleul de la Topliţa-Gura Secului a fost ridicat în anul 1925 de primul patriarh al României, Elie Miron Cristea, originar din municipiul Topliţa.

Pe frontispiciul monumentului, Întâiul Stătător al Bisericii Ortodoxe Române a pus să fie inscripţionat: "Ostaşi ai vechiului regat! Binecuvântă fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici...Ardealul vi se închină!”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici