Sandu (ANM): Nimeni nu poate da prognoze pe mai mult de zece zile

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, în contextul audierii sale în Parlament pe tema prognozelor sezoniere, că nicăieri în lume acestea nu pot fi realizate şi că trebuie privite ca tendinţe.

57 afișări
Imaginea articolului Sandu (ANM): Nimeni nu poate da prognoze pe mai mult de zece zile

Sandu (ANM): Nimeni nu poate da prognoze pe mai mult de zece zile (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Nicăieri în lume nu se fac «prognoze» meteo pe mai mult de zece zile. Prognoza presupune date exacte despre temperaturi şi precipitaţii care, cu tehnica de astăzi, pot fi estimate cu maximum trei zile înainte de a se produce. Probabilitatea ca ele să se realizeze este de 85-95 la sută, zonă în care ne situăm şi noi. Mai există apoi tendinţele pentru până la maximum zece zile, care însă nu conţin date exacte despre temperaturi. Şi aici stăm bine, suntem în limita acestor procente. Asta este treaba noastră", a spus Sandu.

El a arătat însă că a fost convocat la Comisia de Administraţie a Camerei Deputaţilor pentru a da detalii despre estimările sezoniere.

"Acestea sunt estimări în care putem vorbi, la modul general, despre cum va fi un anotimp din punct de vedere al vremii. Putem să spunem, de exemplu, că un an va fi secetos, însă nu putem da clar cantităţi de precipitaţii sau temperaturi. Nimeni în lume nu poate face asta, la acest moment, iar lucrul acesta l-am explicat şi parlamentarilor", a declarat Sandu.

Vicepreşedintele Comisiei de administraţie şi mediu a Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, a discutat luni cu directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, despre felul în care se fac prognozele meteorologice pe termen lung.

Duşa a precizat că un material pe această temă urmează să fie analizat în Comisia de administraţie şi mediu.

"M-am întâlnit astăzi (luni - n.r.), la ora 11.00, cu domnul Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, şi am avut o discuţie privind felul în care se aduc la cunoştinţa publică prognozele meteorologice şi am primit materiale pe care le voi înainta Comisiei de administraţie şi mediu", a explicat Mircea Duşa (PSD).

El a anunţat că a decis să se întâlnească cu directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie după ce mai mulţi reprezentanţi ai presei i-au semnalat faptul că prognozele meteorologice din lunile octombrie-noiembrie 2009 nu ar fi conţinut date privind temperaturile foarte scăzute din această iarnă.

Duşa a mai spus că deputaţii din Comisia de administraţie şi mediu vor analiza materialul înaintat de directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, precizând că această comisie "poate să-şi spună un punct de vedere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici