Şansa de a preveni un nou val de infectări se reduce. Octavian Jurma: „Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”

  • Şansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero pe zi ce trece, susţine epidemiologul Octavian Jurma.
  • „În ruleta rusească a pandemiei, Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”, a spus acesta.
5841 afișări
Imaginea articolului Şansa de a preveni un nou val de infectări se reduce. Octavian Jurma: „Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”

Şansa de a preveni un nou val de infectări se reduce. Octavian Jurma: „Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”

„Nu numai că nu vom avea 6 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie, dar vom fi norocoşi dacă vom avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 august şi 30% din populaţie vaccinată în 1 septembrie”, scrie epidemiologul pe Facebook.

Potrivit acestuia, dacă rata de vaccinare cu prima doză se păstrează la nivelul mediu din ultimele zile, pragul de 10 milioane de persoane vaccinate (52% din populaţia rezidenţă) nu va fi atins în 1 septembrie 2021, cum anunţa Cîţu, ci abia în 7 iulie 2022: „Este tabloul unui dezastru anunţat triumfal când politicienii noştri au declarat în luna mai că pandemia de COVID-19 este un capitol închis în România şi prin urmare prioritatea României este revenirea necondiţionată şi cu orice preţ la vechea normalitate. Setea după revenirea la <vechea normalitate>, cea de dinainte de pandemie, e similară cu disperarea dependentului după <normalitatea drogului>”.

Octavian Jurma susţine că, în „vechea normalitate”, politicienii nu au nicio responsabilitate pentru declaraţiile şi faptele lor: „În vechea normalitate scopul primar al instituţiilor publice este să angajeze clientela de partid. Vechea normalitate se vede însă în România şi din cifrele şi măsurile legate de pandemie. Pur şi simplu nu este normal să te vaccinezi dacă nu există epidemia. Dacă ameninţarea pandemiei a dispărut magic când politicienii au bătut din palme, la fel de magic a dispărut şi nevoia de vaccinare a populaţiei”.

Epidemiologul prezintă şi un grafic din care reiese nu doar că vaccinarea a intrat în platou descendent, dar şi că populaţia cu riscul cel mai ridicat de deces într-un eventual val 4 este în mare majoritate lipsită de protecţia vaccinului.

„Tulpina Delta (indiana) infectează şi tinerii mai uşor. Nici această grupa nu e protejată. Şcolile nu se vor deschide în siguranţă dacă profesorii şi elevii/studenţii nu sunt vaccinaţi. În şcolile noastre rămâne obligatorie prezenţa copiilor nu şi siguranţă lor. Cât de importantă este să avem 50% din populaţie vaccinată? Vedem asta chiar acum, când imunizarea totală prin vaccinare şi infectare este în jurul a 50%. Ne bucurăm azi de reducerea aprope de zero a numărului de infectări şi de revenirea la o viaţă aproape normală, însă singurul mod în care această stare poate poate fi păzită, poate deveni permanentă, este ca şi cei care s-au infectat să se vaccineze pentru a dobândi o imunitate de lungă durata şi la fel de robustă sau chiar mai bună decât cei vaccinaţi. În lipsa, asumată politic, a altor măsuri de limitarea a infecţiilor, valul 4 poate fi prevenit în România doar prin vaccinare. În ruleta rusească a pandemiei Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”, adaugă Jurma.

Potrivit acestuia, paradoxul „capitulării Guvernului (care va da vina pe populaţie)” este că ne aflăm în cea mai bună perioadă pentru vaccinare, care este o măsură preventivă, adică previne o boală în viitor (după 30 de zile): „vaccinul se administrează ideal când nu există ameninţarea cu infectarea imediat înainte sau după vaccin. Astfel riscul de selecţie a unei tulpini rezistente la vaccin este foarte scăzut, iar beneficiul prevenirii unui nou val de infectari este foarte mare.
Concluzia este seacă şi dură, dar este adevărul rece pe care mulţi refuză să îl contemple: în afara unor motive medicale, decizia de a nu te vaccina este o decizie de a contribui la apariţia unui nou val de infectări şi prin asta la boala şi suferinţa celor din jurul tău”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici