Şapte medici români, blocaţi de zece ore pe aeroportul din Porto, din cauza grevei din Spania

Şapte medici români, participanţi la un congres medical în Portugalia, care urmau să revină sâmbătă în ţară, sunt blocaţi de zece ore pe aeroportul din Porto, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Spania.

33 afișări
Imaginea articolului Şapte medici români, blocaţi de zece ore pe aeroportul din Porto, din cauza grevei din Spania

Şapte medici români, blocaţi de zece ore pe aeroportul din Porto, din cauza grevei din Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medicul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii Primire Urgenţe din cadrul Spitalului de Urgenţe din Iaşi, unul dintre cei blocaţi pe aeroportul din Porto, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că medicii români, în număr de şapte, aşteaptă de la ora 6.00 să se îmbarce în avion pentru a putea reveni în ţară.

"Suntem trei medici de la Iaşi, doi de la Braşov şi doi din Neamţ. Trebuia să plecăm la ora 6.05 cu o cursă Lufthansa din Porto către Frankfurt, dar avionul nu a putut decola din cauza grevei controlorilor din Spania. De la Frankfurt urma să luăm un alt avion către Bucureşti", a afirmat Tudor Ciuhodaru.

El a spus că toţi cei şapte medici români se află pe aeroportul din Porto, el adăugând că oficialii portughezi nu au putut preciza ora la care zborul ar putea fi efectuat.

"În aeroportul din Porto e o aglomeraţie de nedescris. Niciun avion către Europa nu a plecat de dimineaţă. Ni s-a spus să sunăm la compania Lufthansa, pentru a primi informaţii, numai că liniile telefonice sunt ocupate. Nici nu putem pleca în oraş, pentru că bagajele sunt blocate. Deocamdată, stăm şi aşteptăm, poate că în Spania se va termina greva controlorilor", a mai spus Ciuhodaru.

Cei şapte medici români au participat în această săptămână la un congres medical în oraşul Porto, iar sâmbătă urmau să se se întoarcă în ţară.

Cinci curse aeriene tur-retur de la Bucureşti către Madrid, Barcelona, Zaragoza şi Valencia au fost anulate, în timp ce alte două curse care ar fi trebuit să aterizeze în Capitală de la Madrid şi Barcelona sunt blocate în Spania din cauza grevei ilegale a controlorilor spanioli de trafic aerian.

Cele două aeronave, care urmau să ajungă sâmbătă dimineaţă în România şi sunt blocate pe aeroporturile din Spania, au la bord aproximativ 250 de pasageri, informează oficiali aeroportuari.

La Bucureşti, de pe aeroporturile Traian Vuia-Băneasa şi Henri Coandă-Otopeni, nicio cursă din cele programate nu s-a ridicat de la sol.

Astfel, cinci curse tur şi alte cinci retur, având ca destinaţii Madrid, Barcelona, Zaragoza şi Valencia, au fost anulate.

În Spania, traficul aerian este paralizat din cauza unei greve ilegale a controlorilor de trafic aerian, care a început vineri seara, a anunţat autoritatea aeroportuară spaniolă, Aena, citată de AFP.

Din această cauză, mai multe companii aeriene mari, între care Air France, KLM, Thai Airways, EasyJet şi Ryanair, şi-au anulat zborurile cu plecare de la Madrid sâmbătă.

Guvernul spaniol a decretat sâmbătă "stare de alertă" ca răspuns la greva controlorilor de trafic aerian care paralizează traficul, ceea ce deschide calea declanşării unor urmăriri penale împotriva greviştilor, a anunţat ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP.

Guvernul spaniol a decis vineri seara să încredinţeze administrarea traficului aerian armatei, ca răspuns la greva ilegală a controlorilor de trafic aerian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici