Sârbu: Ultima etapă de majorare a pensiilor din grupele I şi II de muncă, îngheţată până în 2011

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, joi, într-o emisiune la Antena 3, că ultima etapă de majorare a pensiilor pentru persoanele care au fost în grupele I şi II de muncă va fi îngheţată până cel mai probabil în 2011, din cauza crizei financiare.

45 afișări
Imaginea articolului Sârbu: Ultima etapă de majorare a pensiilor din grupele I şi II de muncă, îngheţată până în 2011

Sârbu: Ultima etapă de majorare a pensiilor din grupele I şi II de muncă, îngheţată până în 2011 (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Muncii a precizat că până acum au fost parcurse trei din cele patru etape de majorare a pensiilor pentru cei din grupele I şi II de muncă, iar ultima etapă era prevăzută până la sfârşitul acestui an.

Sârbu a spus că majorarea cu 50% va fi îngheţată pentru aproximativ 25% din pensionarii din grupele I şi II de muncă ce trebuiau să primească acest drept în ultima etapă.

Potrivit ministrului Muncii, în cele trei etape s-au acordat majorări pentru circa 75% din persoanele care beneficiau de acest drept.

Prin OUG 100/2008 s-au fixat patru etape de creştere a punctului de pensie pentru cei aflaţi în grupele Işi II de muncă.

În aprilie, Marian Sârbu spunea că Ministerul Muncii va reuşi în acest an să plătească fără niciun fel de probleme aceste pensii.

"Ministerul Muncii a primit din partea bugetului de stat o sumă de o mie trei sute de milioane pentru a avea certitudinea că nu vor fi probleme. Putem vorbi de stabilitate socială din punct de vedere al sistemului de pensii, indemnizaţii, alocaţii", spunea atunci Sârbu.

Ministrul Muncii preciza atunci că în prima etapă, care a avut loc în octombrie 2008, peste 217.000 de pensionari din aceste grupe au beneficiat de o creştere a pensiei de circa 57 de lei.

În a doua etapă, care a avut loc în luna februarie din acest an, 409.938 de persoane care au fost în grupele I şi II de muncă au beneficiat de o creştere medie la punctul de pensie de 48 de lei.

În luna iunie a fost a treia etapă, pentru cei pensionaţi între 1996 şi 2001, aproximativ 546.000 de persoane beneficiind de majorare.

În luna octombrie urma să fie majorată pensia pentru circa 418.000 de persoane din grupele I şi II de muncă care s-au pensionat în perioada 1 aprilie 2001 - 30 septembrie 2008, conform declaraţiilor lui Sârbu.

În grupele I şi II de muncă sunt încadrate aproximativ două milioane de persoane.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că punctul de pensie va fi majorat cu 2% începând cu 1 octombrie, potrivit angajamentelor luate faţă de pensionari şi în conformitate cu legile în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici