Savantul de renume mondial Elena Ceauşescu e încă doctor

4864 afișări
Imaginea articolului Savantul de renume mondial Elena Ceauşescu e încă doctor
Aşezat confortabil, încă, în scaunul de ministru, Florin Roman spunea că nu vede o problemă că CV-ul său conţine inexactităţi aşa de mari, că nu e de găsit cartea pe care a spus că a scris-o, că teza lui de Master e luată copy paste, că nici măcar coperta nu era cum trebuie şi coordonatorul lui apărea ca îndrumător de doctorat. Dacă l-aţi înjurat cu gândul la cât aţi muncit pentru fiecare realizare în mod onest în viaţă, vă rog, retrageţi sudălmile. Nu e vina omului. El face ceea ce a văzut că se face în marea grădină românească în care toţi impostorii sar foarte uşor gardul către cele mai înverzite pajişti şi nu păţesc nimic. Avem o mare toleranţă la furtul intelectual şi la impostură. Inclusiv la impostura academică. Atât de mare că după trei decenii de la Revoluţie, Elena Ceauşescu are titlul de doctor în continuare. Nu i-a fost retras niciodată, notează cu uimire şi jurnaliştii de la The Guardian.
 
Anul acesta, la începutul lunii decembrie, doi cercetători – dr. Andrei Dumbravă de la Universitatea Ioan Cuza din Iaşi şi Chris Isloi, cercetător în neuroştiinţe din Londra, au trimis o scrisoare deschisă mai multor reviste ştiinţifice şi universităţi, în care au cerut să-i fie retrase Elenei Ceauşescu titlurile onorifice şi ştearsă semnătura de pe articolele ştiinţifice din domeniul chimie, unele citate şi la ora actuală. 
Deşi era o chestiune cunoscută public că savanta de renume mondial nu ştia nici măcar formula acidului sulfuric, chestiune predată în şcoala generală, că dioxidul de carbon pentru ea era Codoi, România nu a considerat necesar până la această oră să repare oroarea ştiinţifică, o oroare academică posibilă într-o dictatură, dar tolerată de un regim democratic.
 
Cum a ajuns Elena Ceauşescu director de institut, doctor în chimie, fără să treacă pe la şcoală şi fiind, iniţial, angajată la ICECHIM ca muncitor necalificat, nu e o poveste complicată. Pentru cine n-a trăit într-un regim totalitar e, poate, greu de înţeles cum un ordin rezolvă totul. Dar, poate e mai uşor de priceput prin comparaţie cu lipitorii de afişe sau donatorii constanţi de la partide care primesc funcţii ce nu au absolut nicio legătură cu backgroundul academic sau profesional al respectivului. Asta în cazul fericit în care au, totuşi, un astfel de background şi nu trebuie fabricat sau umflat sau, pur şi simplu, construit peste noapte în instituţii obscure.
 
Impostura grosolană a Elenei Ceauşescu nu supără azi atât de mult încât pe site-ul ICECHIM este trecută ca director al instituţiei, fără nicio precizare suplimentară, pusă pe exact acelaşi nivel cu cercetători în domeniu. Peste încă 30 de ani, poate va fi chiar omagiată... Cine nu-şi cunoaşte istoria, pupă moaştele nepotrivite. 
 
Dacă în ţară cariera ştiinţifică a Elenei Ceauşescu a fost uşor de construit prin presiune, cea internaţională a necesitat ceva mai multă muncă şi complicitatea celor care ar fi putut să spună nu pentru că nu erau nevoiţi să suporte consecinţele unui refuz. Dar, Franţa, SUA şi Marea Britanie i-au acordat titluri onorifice consoartei celui considerat în perioada respectivă cel mai deschis conducător comunist din Europa de Est.
 
O parte dintre lucrările ştiinţifice semnate de Elena Ceauşescu au fost, în realitate, munca profesorului Mircea Teodorescu. Domnia sa recunoaşte acum că impostura tovarăşei i-a adus beneficiul de a putea participa la proiecte de cercetare de ultimă oră în care, altfel, cel mai probabil n-ar fi intrat. I-a girat impostura ca să poată să-şi facă treaba de cercetător. Asta poţi înţelege. Sau nu. Dar, cum să înţelegi că decenii mai târziu, în democraţie, demascarea imposturii academice a lui Florin Roman a generat doar o demisie? Atât. Nicio verificare a coordonatorului lucrării sale, a celorlalte lucrări pe care le-a girat. Nici pomeneală. Furtul intelectual este tot furt, iar noi n-am dezvoltat anticorpi la o aşa mitocănie nici după ce peste o mie dintre noi au murit ca să putem gândi cu mintea noastră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici