Savu: Vrem creşterea accesului la terapii moderne, dar sunt terapii de jumătate de milion pe bolnav

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat, vineri, că obiectivul prioritar al instituţiei este creşterea accesului pacientului la terapii moderne, dar trebuie luat în calcul faptul că preţul acestora poate ajunge şi la jumătate de milion de euro pentru un bolnav.

111 afișări
Imaginea articolului Savu: Vrem creşterea accesului la terapii moderne, dar sunt terapii de jumătate de milion pe bolnav

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Obiectivul nostru prioritar este creşterea accesului pacientului la terapii moderne pe zone terapeutice, dar trebuie să luăm în calcul faptul că există terapii de jumătate de milion pe bolnav, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitive Medicale (ANMDM), Marius Savu, la Consiliul Naţional al PSD.

El a precizat că terapia pentru hepatita C este de 50.000 de euro pe pacient.

"Cheltuielile pentru medicamente acordate de casă se ridică la un miliard de euro, dar terapiile moderne sunt foarte scumpe. Aşa cum am spus, există unele care ajung la jumătate de milion de euro pe bolnav. De aceea este nevoie de o strategie prin care să scoatem de pe listă medicamente neeficiente pentru a introduce terapiile moderne", a mai spus Savu.

Potrivit acestuia, încă din 2014, au fost introduse pe lista de compensate şi gratuite, pentru prima dată în ultimul deceniu, 17 molecule noi, apoi alte 23, iar acest proces trebuie să continue fără hopuri.

"Acest proces trebuie să continue, şi mă refer la introducerea pe listă a unor medicamente noi, dar vreau să fac precizarea legată de preţ: acesta trebuie să fie la nivelul minim. Odată cu introducerea unor molecule noi, trebuie făcută delistarea, întrucât există medicamente vechi care nu-şi dovedesc eficacitatea şi mă refer aici la exemplul clasic pe care l-am dat de multe ori, respectiv ginkgo biloba, care încă mai consumă şapte milioane de euro din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi care nu şi-a dovedit eficacitate", a spus Savu.

El a ţinut să precizeze faptul că nu s-a putut face introducerea moleculelor noi la liber, pentru că s-ar fi creat un dezechilibru enorm.

"Introducerea de molecule noi la liber ar fi creat un mare dezechilibru şi de acceea s-a introdus acel concept cost-volum. Domnul preşedintele Ciurchea va avea o sacrcina foarte grea, dar există deja ordonanţa aprobată. O altă problemă vizează partea de protocoale terapeutice, care pentru prima dată trebuie să ţină cont şi de criteriul economic. Nu înţeleg de ce acolo unde există alternative generice sunt folosite medicamentele foarte scumpe şi, fără să am niciun parti pris, spun că produsele de la Antibiotice Iaşi respectă toate standardele şi pot fi folosite cu încredere", a mai spus Savu.

În plus, el a făcut menţiunea că pentru moleculele noi va exista şi testarea genetică.

"Cred că pentru noile medicamente trebuie să existe şi zona de testare genetică ca să fim siguri că se duc la bolnavul potrivit. De fapt noul nostru concept vizează eficientizarea costurilor, accesul pacienţilor la terapii noi", a mai spus Savu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici