Scandal la licitaţia averii Prinţului Paul. Executorului nu i-a fost permisă intrarea în locuinţă/ Licitaţia a fost amânată

Scandal joi la licitaţia averii Prinţului Paul, care s-a ţinut în stradă, în faţa unui imobil din Capitală, după ce Paul de România a pierdut procesul cu un redactor britanic de la revista Royalty Monthly pe care l-a convins să scrie în publicaţie un articol care aducea acuzaţii defăimătoare la adresa Principelui Radu Duda. Executorului i-a fost interzis accesul, iar la faţa locului a fost chemată poliţia.

2665 afișări
Imaginea articolului Scandal la licitaţia averii Prinţului Paul. Executorului nu i-a fost permisă intrarea în locuinţă/ Licitaţia a fost amânată

Scandal la licitaţia averii Prinţului Paul. Executorului nu i-a fost permisă intrarea în locuinţă/ Licitaţia a fost amânată (Imagine: Liviu Adascalitei/ Arhiva Mediafax Foto)

Principele Radu l-a dat în judecată pe redactorul britanic şi a câştigat în instanţă despăgubiri de 2 milioane de lire sterline. După acest episod, jurnalistul britanic a solicitat recuperarea banilor de la Prinţul Paul, iar instanţa din Marea Britanie i-a dat câştig de cauză. Principele Radu a acceptat scuze publice şi despăgubiri substanţiale după acuzaţiile ''extrem de grave'' aduse într-un articol publicat în 2004, în revistă, referitor la titlul său.

Acuzaţiile datează din luna septembrie 2004, când Marco Houston a publicat în revista engleză “Royalty Monthly” un articol intitulat "Scandal in Romania. Princess Margarita's Husband is Branded and Impostor." Articolul conţinea afirmaţii defăimătoare la adresa Principelui Radu. Judecătorul de la Înalta Curte din Londra a decis că, prin articol, Principele Radu era acuzat că susţine în mod necinstit că ar fi primit titlulde „Principe de Hohenzollern-Veringen” de la Friedrich-Wilhelm, Fürst de Hohenzollern, Şeful Familiei de Hohenzollern. În Royalty Monthly se afirma că Principele Radu s-ar fi bazat pe un document falsificat pentru a dovedi acest lucru. Articolul mai susţinea şi că Principele Radu al României ar fi vinovat de a fi fost ofiţer în Securitate în timpul regimului dictatorului comunist Ceauşescu.

Redactorul britanic al articolului şi Editura care publică revista Royalty Monthly au cerut scuze Principelui Radu al României, în faţa Înaltei Curţi din Londra, pentru articol. Ei au fost somaţi să plătească despăgubiri către Casa Regală de România să publice un articol lămuritor.

După ce Prinţul Paul a pierdut procesul în instanţă cu jurnalistul britanic, obiectele de artă şi bijuteriile familiei sale au fost scoase la licitaţie.

Licitaţia a fost organizată joi, la casa situată în strada Alexandru Philippide din Bucureşti, unde locuieşte Prinţul Paul alături de soţia sa, Prinţesa Lia, urmând să fie licitate o serie de tablouri, sculpturi şi diverse obiecte de artă.

Executorul judecătoresc venit să pună în aplicare sentinţa judecătorească, dar şi alte persoane prezente la licitaţie, au fost împiedicate să intre în imobilul Prinţului Paul, poarta fiind încuiată. Pe aceasta se afla, în schimb, un manifest: "Bunurile aflate în imobilul de la această adresă sunt în totalitate deţinute şi înregistrate legal de către Art Preservation Foundation din Liechtenstein. Fiind recunoscută internaţional şi înregistrată în urmă cu 10 ani, după ce ASR Prinţesă Lia a născut în România pe micul Prinţ Carol Ferdinand (pe 11 ianuarie 2010, n.r.). ASR Prinţul Paul a dorit să protejeze patrimoniul României (statueta din bronz a lui Carol al II-lea, a reginei Maria etc.) şi pentru a proteja bunurile Familiei Regale pentru fiul lor. (...)

Majoritatea bunurilor sunt proprietatea Art Preservation Foundation din Liechtenstein, iar restul sunt deţinute de un prieten bancher englez, a cărei soţie româncă a murit.

Executoarea a văzut şi a luat la cunoştinţă toate actele legale şi traduse în limba română, recunoscute de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, dânsa continuă prin mijloace abuzive şi ilegale să înstrăineze bunurile", se arată în manifestul respectiv.

 

Reprezentanţii Prinţului Paul de România susţin că licitaţia este ilegală şi că îi vor acţiona în justiţie pe toţi participanţii.

La ora 13:30, organizatorii licitaţiei s-au retras, urmând să decidă săptămâna viitoare locul, data şi ora la care licitaţia va avea loc.

Reprezentantul Prinţului Paul a transmis presei un comunicat oficial prin care contestă licitaţia de astăzi, declarând că mai sunt căi de atac, iar în cazul în care licitaţia se va ţine, cumpărătorii vor fi daţi în judecată.

Contrar celor declarate de reprezentantul Prinţului Paul, organizatorii licitaţiei arată că organizarea licitaţiei a avut loc cu aprobarea Prinţului Paul, că nu mai există alte căi de atac şi că ei nu au făcut decât să aplice sentinţele definitive avute la dispoziţie.

Poliţia a suspendat licitaţia, invocând necesitatea unui act de vânzare comercială pe stradă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici