Scandalul de la examenul de admitere la Academia de Poliţie | Liviu Pop: Profesorii care au făcut subiectele sunt din preuniversitar

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a avut o discuţie cu rectorul Academiei de Poliţie, iar profesorii care au făcut subiectele sunt din sistemul de învăţământ preuniversitar, dar ministerul şi şcolile de la care provin aceşti dascăli nu au nicio implicare.

2481 afișări
Imaginea articolului Scandalul de la examenul de admitere la Academia de Poliţie | Liviu Pop: Profesorii care au făcut subiectele sunt din preuniversitar

Ministrul Liviu Pop: Profesorii care au făcut subiectele pentru Academia de Poliţie sunt din preuniversitar

"Am vorbit cu domnul rector, am lămurit clar lucrurile şi, într-adevăr, cei care au redactat subiectele sunt profesori din sistemul de învăţământ preuniversitar, care au avut contrat cu Academia. Nu are nicio implicare nici ministerul Educaţiei şi nici unităţile şcolare din care provin aceşti profesori", a declarat pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Întrebat dacă a existat o solicitare a Academiei de Poliţie prin care s-au cerut propuneri de profesori, care să elaboreze subiectele pentru examenul de admitere, ministrul Educaţiei a explicat că "dacă a existat această corespondenţa, nu pot spune că din lista de propuneri ale inspectoratelor sunt şi profesori care au făcut subiectele. În general, toate instituţiile care apelează la ministerul Educaţiei pentru selecţie de profesori pe diverse comisii, minsterul transmite inspectoratelor, dar procedura de selecţie nu este atributul ministerului. Poate fi o simplă corespondenţă între minister şi instituţia de învăţământ superior, dar Academia stabileşte comisia de profesori. Mă bucur că a fost îndreptată această eroare".

Precizarea vine după ce rectorul instituţiei, comisar-şef Daniel-Costel Torje, a declarat, miercuri, că membrii comisiei de elaborare a subiectelor de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au fost nominalizaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Controversele au început după ce baremul de corectare a două cerinţe de la examenul de admitere la Academia de Poliţie, la materia Istorie a fost greşit, iar ministrul Educaţiei a spus că instituţia pe care o conduce nu are nicio responsabilitate în acest sens. Mai exact, Liviu Pop a subliniat, legat de faptul că membrii comisiei de elaborare a subiectelor ar fi selectaţi de Ministerul Educaţiei, că: „Eu cred că este o glumă aceasta. Dacă v-a spus cineva, cred că este o glumă”.

„Membrii comisiei de elaborare a subiectelor nu sunt cadre didactice în Academia de Poliţie şi nici angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. Ei nu fac parte din sistemul de ordine şi siguranţă publică. Sunt cadre didactice din reţeaua naţională de învăţământ. Această comisie de elaborare a subiectelor este formată din profesori de specialitate din reţeaua naţională a instituţiilor de învăţământ preuniversitar, nominalizaţi de Ministerul Educaţiei”, a zis Daniel Torje.

La proba la Istorie, din cadrul examenul de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, întrebarea 28 de la Grila A3 şi întrebarea 22 de la Grila B3, în baremul de corectare, aveau răspunsul greşit, fiind vorba de aceeaşi cerinţă pentru ambele variante de grilă.

Candidaţii au avut de pus în ordine cronologică trei evenimente istorice: A. Mihail Gorbaciov devine secretar general al P.C. al U.R.S.S.; B. Nicolae Ceauşescu renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate; C. Scrisoarea celor 6, având patru variante de răspuns: a) ABC; b) BAC; c) BCA; d) CAB. Răspunsul corect al cerinţei era a), dar în baremul de corectare, apărea b) ca fiind răspunsul valabil.

După ce mai mulţi candidaţi care au susţinut proba de admitere au atras atenţia asupra greşelii, pe site-urile de socializare, Academia de Poliţie s-a autosesizat şi a cerut explicaţii comisiei care a întocmit baremul de corectare.

Joi se vor afişa rezultatele provizorii ale examenului de admitere, care vor conţine răspunsul corect, nu cel care apărea în baremul de corectare. Vineri, candidaţii vor afla rezultatele finale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici