Scandalul baremelor greşite de la Academia de Poliţie | Rector: Comisia de elaborare a subiectelor, nominalizată de Ministerul Educaţiei / Liviu Pop: Eu cred că este o glumă

Comisia de elaborare a subiectelor de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a fost nominalizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, rectorul instituţiei, comisar-şef Daniel-Costel Torje.

1850 afișări
Imaginea articolului Scandalul baremelor greşite de la Academia de Poliţie | Rector: Comisia de elaborare a subiectelor, nominalizată de Ministerul Educaţiei / Liviu Pop: Eu cred că este o glumă

Scandalul baremelor greşite de la Academia de Poliţie | Rector: Comisia de elaborare a subiectelor, nominalizată de Ministerul Educaţiei / Liviu Pop: Eu cred că este o glumă

Precizarea a fost făcută după ce baremul de corectare a două cerinţe de la examenul de admitere la Academia de Poliţie, la materia Istorie, a fost greşit, iar ministrul Educaţiei a spus că instituţia pe care o conduce nu are nicio responsabilitate în acest sens. Mai exact, Liviu Pop a subliniat, legat de faptul că membrii comisiei de elaborare a subiectelor ar fi selectaţi de Ministerul Educaţiei, că: "Eu cred că este o glumă aceasta. Dacă v-a spus cineva, cred că este o glumă".

Ulterior, într-o conferinţă de presă, rectorul Academiei a spus că membrii comisiei de elaborare a subiectelor nu fac parte din unitatea pe care o conduce, ci sunt nominalizaţi de Ministerul Educaţiei.

"Membrii comisiei de elaborare a subiectelor nu sunt cadre didactice în Academia de Poliţie şi nici angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. Ei nu fac parte din sistemul de ordine şi siguranţă publică. Sunt cadre didactice din reţeaua naţională de învăţământ. Această comisie de elaborare a subiectelor este formată din profesori de specialitate din reţeaua naţională a instituţiilor de învăţământ preuniversitar, nominalizaţi de Ministerul Educaţiei”" a zis Daniel Torje.

Sursa citată a adăugat că, începând de anul acesta, a fost introdusă o măsură nouă de control.

"Membrii comisiei centrale de admitere au solicitat comisiei de elaborare a subiectelor să precizeze, în mod clar, la fiecare întrebare sursa care conţine răspunsul corect. Comisia de elaborare a subiectelor îşi asumă, în totalitate, răspunderea pentru modul de formare al întrebărilor şi baremul de corectare. În cazul de faţă vorbim doar despre un barem greşit pe care această comisie şi-l asumă", a mai zis Torje.

Sursa citată a declarat că imediat după ce a apărut informaţia că baremul este greşit, a fost întrunită, de urgenţă, o comisie.

"Am fost sesizaţi, din mijlocul candidaţilor şi al părinţilor, după proba scrisă, că un barem nu este corect la o întrebare, motiv pentru care ne-am autosesizat şi în regim de urgenţă am convocat comisia de elaborare a acestor subiecte şi bareme. Noi nu am afişat încă rezultatele finale. Suntem, în continuare, în proces de evaluare a acestor lucrări şi de corectare a lor. Această eroare a fost îndreptată prin faptul că toţi candidaţii care au indicat răspunsul corect, dar nu au beneficiat de punctul meritat, îl vor primi. Cei care în mod greşit au stabilit ca răspuns varianta B, vor pierde acel punct, câştigat, iniţial, în mod incorect. Iar cei care au indicat ca răspuns varianta C şi D vor rămâne cu punctajul iniţial. Noi deja am făcut aceste corecturi. Mâine (joi - n.red.), când vom afişa, conform calendarului, rezultatele provizorii, ele deja conţin aceste puncte. Deci candidaţii nu mai trebuie să depună contestaţii"

Mai mult, conducătorul Academiei de Poliţie a spu că toate probele de concurs, inclusiv procesul de corectare şi evaluare, au fost înregistrat video.

"Tot înregistrat video va fi şi procedura de corectare a lor, în urma contestaţiilor, dacă vor exista aceste contestaţii", conform sursei menţionate.

La proba la Istorie, din cadrul examenul de admitere la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", întrebarea 28 de la Grila A3 şi întrebarea 22 de la Grila B3, în baremul de corectare, aveau răspunsul greşit, fiind vorba de aceeaşi cerinţă pentru ambele variante de grilă.

Candidaţii au avut de pus în ordine cronologică trei evenimente istorice: A. Mihail Gorbaciov devine secretar general al P.C. al U.R.S.S.; B. Nicolae Ceauşescu renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate; C. Scrisoarea celor 6, având patru variante de răspuns: a) ABC; b) BAC; c) BCA; d) CAB. Răspunsul corect al cerinţei era a), dar în baremul de corectare, apărea b) ca fiind răspunsul valabil.

După ce mai mulţi candidaţi care au susţinut proba de admitere au atras atenţia asupra greşelii, pe site-urile de socializare, Academia de Poliţie s-a autosesizat şi a cerut explicaţii comisiei care a întocmit baremul de corectare.

Joi se vor afişa rezultatele provizorii ale examenului de admitere, care vor conţine răspunsul corect, nu cel care apărea în baremul de corectare. Vineri, candidaţii vor afla rezultatele finale.

Poliţistul Marian Godină, candidat la Academia de Poliţie, a criticat şi el subiectele şi baremul de corectare greşit, cerând demisia rectorului instituţiei de învăţământ.

"Din informaţii precise, mai multe grile de corectare au fost greşite, iar acum se ia în calcul o recorectare a lucrărilor. Eu nu mă voi mulţumi cu asta. Va trebui verificat care dintre cei cu note mari au bifat răspunsurile "corecte", conform grilelor de corectare greşite. Au fost întrebări simple la care ei nu aveau cum să dea răspunsurile greşite, numai în cazul în care deja ştiau că li se vor considera corecte. Şi tare mi-e că ne-am cam luptat cu mori de vânt. Eu promit că voi face tot ce îmi stă în puteri ca cineva să răspundă pentru ce s-a întâmplat azi. Nu mă voi mulţumi cu o recorectare şi cu o notă mai mare. Vor trebui să răspundă, fie pentru prostie ceea ce se va spune, fie pentru ticăloşie, ceea ce se va nega. Domnule rector al Academiei de Poliţie, pentru acest circ ar trebui să vă daţi demisia simultan cu recorectarea. V-aţi bătut joc de emoţiile a mii de tineri şi părinţi care astăzi au plâns", a scris Marian Godină pe pagina sa de Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici