Şcoala online, un vis îndepărtat pentru mii de copii din mediul rural

  • Peste 11.000 de copii de la ţară nu au acces la internet
  • Alţi peste 10.000 nu au acces la un dispozitiv
  • Preşcolarii din mediul rural nu au fost luaţi în calcul
332 afișări
Imaginea articolului Şcoala online, un vis îndepărtat pentru mii de copii din mediul rural

Mii de copii din mediul rural nu pot face şcoala online

În era internetului poate îti este greu să crezi că elevii rămân în urmă cu şcoala. Ei bine, aceasta este situaţia pentru o treime dintre copiii  din judeţul Iaşi, din mediul rural. La începutul anului şcolar erau peste 53 de mii de elevi din mediul rural, din care au fost vizaţi 42 de mii, fără elevii preşcolari.

Foarte mullţi copii din zona Moldovei nu pot ţine pasul cu şcoala în această perioadă. Peste 11.000 de elevi fie nu au acces la internet, sau la un dispozitiv, pentru a se putea conecta online.

Mariana sta în comuna Popeşti , iar fetiţa ei este în clasa a 2-a şi are de suferit din cauza lipsei tehnologiei şi internetului.

„A trebuit să stau lângă ea să facă lecţii, când face cu doamna e altceva. Nu am timpul necesar pentru aşa ceva . Nu rămânea în urmă cu lecţiile dacă avea internet.”

Fetiţa şi-ar dori „un telefon, dacă aş avea un telefon nu ar mai sta mama”. Îi e dor de şcoală şi de doamna.

- Ţi-e dor să înveţi?

- Da, dar mai mult la şcoală.

Denisa şi sora ei sunt in clasa a 7-a, iar situaţia lor este identică.

-Nu am avut telefon, nici calculator şi nici internet. Mi-a fost foarte greu.

-Îţi doreşti să poţi învăţa?

-Da, pentru că am fost printre primii din clasă şi chiar vreau să fac ore.

„Nu am posibilităţi, din alocaţia lor le încalţ, le îmbrac, le iau ce le trebuie. În rest, nu am posibilităţi”, spune bunica lor.

O profesoară povesteşte cât de greu a fost pentru copii, dar şi pentru dascăli.

-A fost o vânătoare a copiilor, a trebuit să-i adunăm pe diferite grupuri messenger, whatsapp. A fost o situaţie nouă, a fost dificil pentru că nu toţi au mijloacele tehnologice necesare.

-În comună au fost cazuri de coronavirus?

-Auzisem de un caz dar nu a fost confirmat, ceea ce e bine.

-S-ar fi putut face altcumva totul?

-Soluţii sunt multe. Sănătatea este prioritară, dar pe viitor să existe acele platforme în toate şcolile, profesorii să fie formaţi pentru a lucra la distanţă, spune Laura Alupoae.

În mediul urban, 6% dintre elevi nu au acces la internet şi 7% nu au un dispozitiv.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici