Scrisoare deschisă către Băsescu pentru graţierea unui bătrân

Şapte deputaţi PSD i-au adresat şefului statului o scrisoare deschisă în care îi solicită graţierea unui bătrân de 80 de ani deţinut în Penitenciarul Iaşi.

190 afișări
Imaginea articolului Scrisoare deschisă către Băsescu pentru graţierea unui bătrân

Scrisoare deschisă către Băsescu pentru graţierea unui bătrân (Imagine: Mediafax Foto)

Semnatarii precizează, în scrisoare, că au luat la cunoştinţă despre "cazul nefericit" al lui Constantin Dima din comuna Moşna, judeţul Iaşi, în vârstă de 80 de ani, care a fost condamnat la un an de închisoare pentru tulburare de posesie.

"Datorită vârstei sale înaintate bătrânul trebuie să execute doar 6 luni de închisoare, însă, având în vedere starea precară de sănătate, aceasta perioadă petrecută în detenţie îi poate fi fatală. Noi nu contestăm puterea judecătorească şi nici autoritatea pe care o au reprezentanţii săi, ci mai mult decât atât, considerăm că într-un stat de drept este vitală autonomia şi funcţionarea neîngrădită a Justiţiei", se arată în scrisoare.

Deputaţii îi solicită preşedintelui Traian Băsescu graţierea bătrânului Constantin Dima "având în vedere că nu prezintă pericol public, nu are antecedente penale şi până la această vârstă conduita sa socială a fost în conformitate cu normele şi legile societăţii în care trăieşte".

"Intenţia noastră nu este de a discredita puterea judecătorească, dar nici de a împărţi populaţia în două Românii, una a interlopilor care au pârghiile necesare pentru a fi judecaţi în stare de libertate sau eliberaţi pentru motive puerile, şi alta, a oamenilor de rând care suprapopulează penitenciarele, unica lor vină fiind aceea că fac parte dintr-o altă Românie. În încheiere ne exprimăm speranţa că veţi ţine cont de argumentele prezentate şi veţi considera că cererea de graţiere a doamnului Constantin Dima este întemeiată", se arată la finalul scrisorii.

La finele lunii februarie, familia deţinutului din Penitenciarul Iaşi anunţa că îi va solicita preşedintelui Traian Băsescu graţierea bătrânului.

Fiul deţinutului, Ciprian Dima, a declarat că bătrânul, în vârstă de 80 de ani, a fost condamnat, în 2006, la închisoare în urma unui conflict cu sora acestuia pe tema unei suprafeţe de teren primită drept moştenire.

Şeful Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, Marius Vulpe, a declarat că bătrânul se află în atenţia medicilor şi că, ori de câte ori este necesar, aceştia îl consultă.

Recent, şeful statului a semnat graţierea "din motive umanitare" a unei maramureşence pentru restul rămas neexecutat din pedeapsa de şapte luni închisoare pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, având în vedere situaţia grea a acesteia şi a familiei. Cazul fusese semnalat de Pro TV.

De asemenea, conducerea Penitenciarului Târgu Jiu a solicitat, recent, Preşedinţiei graţierea unui bătrân de 81 de ani, din Gorj, înarcerat pentru că nu a respectat o hotărâre judecătoarească prin care era deposedat de o bucată de teren, la care nu vrea să renunţe.

Citeşte şi

Băsescu a graţiat o femeie din motive umanitare (Video)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici