Scrisul poate reduce stresul provocat de un cancer

Pacienţii care scriu despre cele mai sumbre temeri ale lor legate de cancer înregistrează o îmbunătăţire a calităţii vieţii, potrivit unui studiu realizat în SUA, publicat în jurnalul The Oncologist, şi preluat de BBC.

21 afișări
Imaginea articolului Scrisul poate reduce stresul provocat de un cancer

Scrisul poate reduce stresul provocat de un cancer (Imagine: Mediafax Foto)

Nancy Morgan, de la Centrul Lombardi din cadrul Universităţii Georgetown, Washington, unde a fost pus la punct un Program al artelor şi ştiinţelor umane, a abordat mai mulţi pacienţi ai unui spital din capitala americană şi i-a rugat să ia parte la un experiment. Pacienţii, bolnavi de leucemie sau limfom, au fost rugaţi ca timp de 20 de minute să scrie despre modul în care cancerul i-a schimbat şi despre felul în care percep aceste schimbări.

Câteva săptămâni mai târziu, 49% dintre pacienţii care s-au oferit voluntari au spus că scrisul i-a ajutat să-şi schimbe gândurile despre boală, în timp ce 38% au declarat că sentimentele faţă de această situaţie s-au schimbat. Cei care au cel mai mult de câştigat de pe urma scrisului au fost pacienţii tineri şi cei care au fost diagnosticaţi de puţină vreme cu această boală.

Gândurile şi sentimentele - procesul cognitiv şi emoţiile asociate cancerului - sunt subiectele cheie în această "terapie a scrisului", ce are efecte benefice deosebite.

Deşi nu s-a obţinut nicio dovadă că sesiunea de scris ar fi avut vreun impact asupra bolii, pacienţii au raportat, în timpul scrisului, schimbări mai mari în modul în care au perceput boala. Acest lucru a fost asociat cu o îmbunătăţire a calităţii vieţii, potrivit informaţiilor oferite medicilor în timpul întâlnirilor ulterioare.

Morgan a adăugat că persoanele care scriu doar despre cancer şi nu despre gândurile şi sentimentele lor nu înregistrează nicio îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Specialiştii recomandă includerea unui program de scris în clinicile de oncologie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici