Se iese în stradă la Corbeanca. Marşul este programat sâmbătă

  • Al doilea Marş pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate şi Viitor va fi organizat sâmbătă, 6 aprilie 2024, în Corbeanca.
  • Cetăţenii din Ilfov şi Bucureşti sunt chemaţi să se alăture.
  • La mai bine de o săptămână de la primul Marş pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate şi Viitor, arderile ilegale de deşeuri au continuat în localităţile din jurul Bucureştiului.
5040 afișări
Imaginea articolului Se iese în stradă la Corbeanca. Marşul este programat sâmbătă

Foto: centuraverde.ro

Asociaţia Activ Corbeanca cu sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde organizează sâmbătă, 6 aprilie 2024, ora 11 (părinţii cu copii care vor să participe la un workshop pe subiecte de mediu şi poluare sunt aşteptaţi de la 10.30), cu punct de plecare din Parcul Corbeanca (strada Ogorului, comuna Corbeanca, https://maps.app.goo.gl/QHteF3jT5FG5vksR6), al doilea Marş pentru Aer Curat, Păduri, Sănătate şi Viitor pentru a cere autorităţilor naţionale, judeţene şi locale măsuri imediate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi crearea Centurii Verzi Bucureşti – Ilfov.

Asociaţia Activ Corbeanca (www.activcorbeanca.ro) şi Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde (www.centuraverde.ro) îndeamnă şi invită comunităţile din Ilfov şi din Bucureşti, cetăţeni de toate vârstele, de la mic la mare, să se alăture acestui marş APOLITIC şi să îşi revendice dreptul la aer curat şi mediu sănătos, aşa cum este el, de altfel, şi stipulat în Constituţia României. Evenimentul este parte dintr-o serie de acţiuni ce vor fi organizate în Ilfov, în capitală şi oriunde în ţară unde este necesar, atât timp cât va fi nevoie. Asociaţia Activ
Corbeanca este membră a Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

După ce, în ultimele săptămâni, în Corbeanca şi împrejurimi, arderile ilegale de deşeuri au făcut ca aerul să devină irespirabil, fapt dovedit şi de senzorii de monitorizare, sute de locuitori din Corbeanca, au militat sâmbătă, 23 martie, alături de vecini veniţi din Baloteşti, Mogoşoaia şi Buftea, într-un marş antipoluare fără precedent pentru comunităţile din Ilfov. Lipsa de implicare a autorităţilor de la toate nivelurile a scos oamenii în stradă. Într-o acţiune ce s-a desfăşurat pe trei kilometri şi a durat trei ore, participanţii au scandat “Vrem aer curat”, “Fără poluare”, “Păduri pentru oameni”, “Vrem Centura Verde”, “Fără arderi ilegale” sau “Ilfov curat”.

În România, anual mor prematur 29.000 de oameni din cauza poluării aerului. Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare cost social de sănătate asociate acesteia. De ani buni, Bucureştiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând şi cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutăţite de poluarea
aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR.

Locuitorii Bucureştiului ar putea avea o speranţă de viaţă mai lungă cu patru ani. Este concluzia oficială a unui raport din 2020 al Institutului Naţional de Sănătate Publică. Acest lucru s-ar întâmpla dacă autorităţile şi-ar îndeplini ţintele deja asumate pentru combaterea poluării.

Cu toată poluarea din oraş şi din cauza dispariţiei ultimelor păduri din jurul său, rămânem fără aer. Nu vom avea aer curat în Bucureşti atât timp cât, dincolo de măsuri antipoluare luate în interiorul său şi de combaterea arderilor ilegale de deşeuri din Ilfov, în judeţ nu va exista o
centură verde înconjurătoare pentru capitală, aşa cum se întamplă în marile metropole ale lumii.

În acelaşi timp, printr-o petiţie online care a strâns deja peste 11500 de semnături, (https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde), Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetăţenii să se alăture pentru a solicita decidenţilor politici şi executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici