Se împlinesc 73 de ani de la naşterea Kalashnikov-ului

  • Pe 13 noiembrie 1947, Mikhail Kalashnikov prezenta AK-47
  • Arma a avut impact nu numai în zonele de conflict dar şi în cultură
  • Au apărut vodcă, cuţite, umbrele sau ceasuri Kalashnikov
  • Mozambicul are Kalashnikov-ul pe steagul naţional
  • S-au scris cântece despre Kalashnikov şi a apărut în filme celebre
  • Un muzician columbian şi-a făcut o chitară din Kalashnikov
478 afișări
Imaginea articolului Se împlinesc 73 de ani de la naşterea Kalashnikov-ului

Se împlinesc 73 de ani de la naşterea Kalashnikov-ului

Cum ar fi să auzi urarea Happy Kalashnikov Day? Astăzi se împlinesc 73 de ani de la prezentarea primului prototip al celebrului AK-47.

Dacă nu ştiai, 47 din denumirea pistolului-mitralieră vine de la anul definitivării prototipului – 1947. Kalashnikov-ul a apărut ca urmare a unui concurs de design, iar Mikhail Kalashnikov recunoaşte că nu a fost uşor.

Mikhail Kalashnikov, proiectantul AK-47: Mi-am luat timp să gândesc fiecare parte, ca s-o fac mai potrivită pentru producţia de serie. În aceşaţi timp, trebuia să mă asigur că arma era sigură şi rezistentă, conform cerinţelor de design. Nu a fost uşor, orice proiectant trebuie să fie foarte atent la toate detaliile proiectului.

În statele pro-comuniste, Kalashnikov-ul a devenit un simbol al revoluţiei din lumea a treia. În Mozambic a ajuns chiar pe steagul ţării.

Bernardo Sherinda, ambasadorul Mozambicului în Rusia: Puteţi vedea, în centrul drapelului nostru avem steaua, cartea, sapa şi Kalashnikov-ul.

Regimurile dictatoriale şi grupările teroriste au folosit frecvent AK-47. De altfel, l-ai văzut şi în reportajele despre Al-Qaeda, ISIS, talibani sau guerrillele columbiene.

Dar, departe de idealism, familia lui Mikhail Kalashnikov a vândut unei companii germane dreptul de utilizare a numelui pentru produse mai puţin mortale. Aşa au apărut Kalashnikov Vodka, ceasuri, umbrele sau cuţite Kalashnikov.

L-ai văzut în multe filme de război sau despre zonele de conflict, dar a inspirat şi artişti. Muzicianul columbian Cezar Lopez şi-a făcut o chitară dintr-un Kalashnikov. Goran Bregovic l-a imortalizat în piesa omonimă din filmul Underground, iar, recent, rapper-ul rus Face l-a ironizat pe tătucul Putin cu piesa My Kalashnikov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici