Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat la Parchet:"Am participat la măsluirea raportului de expertiză privind teza de doctorat a Codruţei Kovesi"/ Iohannis: E ciudat/ Ponta: Dacă mă cheamă la Parchet, spun tot ce ştiu/ Reacţia lui Kovesi

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

27581 afișări
Imaginea articolului Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat la Parchet:"Am participat la măsluirea raportului de expertiză privind teza de doctorat a Codruţei Kovesi"/ Iohannis: E ciudat/ Ponta: Dacă mă cheamă la Parchet, spun tot ce ştiu/ Reacţia lui Kovesi

Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ la Parchetul General: "Am participat la măsluirea raportului de expertiză privind teza de doctorat a Codruţei Kovesi"

UPDATE 20:45 Kovesi: Teza de doctorat îmi aparţine în totalitate şi nu am plagiat

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, referitor la acuzaţiile deputatului Sebastian Ghiţă, că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat, potrivit unui comunicat de presă.

"Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor", a precizat procurorul-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Procurorul-şef DNA aminteşte că instituţia pe care o conduce a sesizat, în acest an, atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cât şi Consiliul Superior al Magistraturii referitor la luările de poziţie anterioare ale lui Sebastian Ghiţă, în care acesta a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori.

UPDATE 20:14 Ponta despre autodenunţul lui Ghiţă: Dacă mă cheamă la Parchet voi spune absolut tot ce ştiu

Fostul premier Victor Ponta a refuzat marţi seara să comenteze autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă legat de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că dacă va fi chemat la Parchet va spune acolo tot ce ştie pe acest subiect.

''Dacă mă cheamă în cadrul unei anchete penale la Parchet voi spune absolut tot ce ştiu'', a fost singurul comentariu a lui Ponta, la solicitarea MEDIAFAX.

Traian Basescu a declarat marţi seara că ştia despre falsificarea documentului, printre cei implicati fiind Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, "cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta"

UPDATE 20:11 Băsescu: Kovesi a ameninţat un demnitar că vor fi arestări dacă se reia cercetarea pe doctorat

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat că Laura Codruţa Kovesi a ameninţat un demnitar al statului român că va fi arestat dacă se vor relua verificările privind teza sa de doctorat.

"În 2016, doamna Kovesi şi-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative şi să sune la un demnitar român şi să-l ameninţe că dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat vor fi arestări. Sunt constrâns de riscul ca respectivul demnitar să spună nu, eu doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educaţiei, poate fi un om cu o altă funcţie înaltă... Telefoanele operative nu se înregistrează. Acolo se discută şi secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi (...) Am avut informaţii, dar nu probe, din 2014. Astăzi vă confirm că ştiam că Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat şi că s-a alergat prin ţară după nişte semnături", a declarat Traian Băsescu la România TV.

Traian Basescu a declarat ca printre cei implicati in falsificarea respectivului raport se afla Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, "cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Ponta"

UPDATE 19:34 Iohannis despre autodenunţul lui Ghiţă: E ciudat, deocamdată mi se pare un scandal media

Întrebat cum vede autonenuţul, preşedintele a spus că îl consideră "ciudat" şi că cei însărcinaţi cu aceste chestiuni trebuie să-şi facă treaba.

De asemenea, Iohannis a precizat că în măsura în care devine de competenţa preşedintelui, va avea discuţii cu cei implicaţi. Referitor la o eventuală demisie a Laurei Codruţa Koveşi, preşedintele a arătat că i se pare deocamdată un scandal media. "Dacă va fi mai mult, vom discuta mai mult", a conchis şeful statului.

Întrebat de ce a fost făcut acum acest autodenunţ, Iohannis a afirmat: "Asta pot să vă răspund, aşa, direct. Din cauza campaniei electorale. (...) Sunt alţii plătiţi de statul român să verifice aceste lucruri. Atunci când vom avea o concluzie atunci putem să o comentăm. Înainte sunt doar discuţii."

ŞTIRE 18:53 "M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General.

Parlamentarul susţine că procurorul-şef DNA avea cunoştinţă de cele întâmplate.

"În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Mai mulţi demnitari ai statului român împreună cu mine. Dânsa (Laura Codruţa Kovesi - n.r.) avea cunoştinţă de ceea ce făceam noi (...) Acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Direcţia Juridică din Ministerul Educaţiei a avizat, în octombrie 2012, hotărârea Consiliului Naţional de Etică potrivit căreia Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

Membrii Consiliului Naţional de Etică au analizat sesizarea formulată în 25 mai 2012 de către Grupul de Investigaţii Politice, precum şi informaţiile, datele, documentele şi probele materiale, constatând că au fost respectate toate normelor de bună conduită în cercetarea ştiinţifică făcută de Laura Codruţa Kovesi.

Experţii tehnici ai CNE au stabilit, în 27 iulie 2012, că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. Potrivit reprezentanţilor CNE, experţii au luat relativ uşor această decizie, întrucât documentele prezentate erau foarte clare în sensul că teza de doctorat nu conţine elemente de plagiat.

"Am publicat înainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru că eram necăsătorită. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate-n.r.) şi care apar în teza de doctorat sunt publicate în revista Dreptul, care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-am palgiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002. Persoanele despre care se spune că le-am plagiat şi am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior", a declarat atunci Kovesi.

Probele luate în discuţie de experţii CNE au demonstrat că paragrafele incriminate ca fiind elemente de plagiat, apărute în cărţi din 2008, au fost publicate de Codruţa Kovesi cu şase ani mai devreme, în revista de specialitate Dreptul. Ulterior, Kovesi a consemnat respectivele paragrafe în lucrarea ei de doctorat.

În 18 mai 2012, Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat.

Kovesi şi-a început lucrarea de doctorat în 2004, ea fiind numită procuror general al României la sfârşitul lunii septembrie 2006.

Cine sunt membrii Comisiei de etică care au luat decizia că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat

Potrivit Gândul, Comisia de Etică era formată din următorii profesori: Teodor Petrescu (Universitatea Politehnică din Bucureşti), Romiţă Iucu (Universitatea Politehnică din Bucureşti), Doru Vladimir Puşcaşu (S.C. CEPROCIM S.A.), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică Cluj), Mihai Vladimirescu (Universitatea din Craiova), Petru Andea (Universitatea Politehnică din Timişoara), Victor Stoica (Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti), Horia Iovu (Universitatea Politehnică Bucureşti), Florin Ionescu (Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), Virgil Muraru (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare). 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici