Secretar de stat în Ministerul Mediului, precizări despre implementarea sistemului SUMAL 2.0 - noul sistem de urmărire a materialului lemnos

Secretarul de Stat pentru Păduri, Gelu Puiu, anunţă implementarea pe 31 ianuarie a noului sistem de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0, care are ca obiectiv diminuarea posibilităţii tăierilor ilegale de păduri.

2898 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat în Ministerul Mediului, precizări despre implementarea sistemului SUMAL 2.0 - noul sistem de urmărire  a materialului lemnos

Secretar de stat în Ministerul Mediului, precizări despre implementarea sistemului SUMAL 2.0 - noul sistem de urmărire a materialului lemnos

„Ne apropiem cu paşi repezi de data de 31 ianuarie, momentul în care, aşa cum am anunţat deja, implementăm noul Sistem Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos, cunoscut de toată lumea SUMAL. 2.0. Obiectivul principal al acestui sistem este de a diminua posibilitatea tăierilor ilegale de păduri. La ora actuală peste 10.000 de utilizatori operează în SUMAL 2.0. Angajaţii din sectorul silvic trebuie să solicite user şi parola pentru a reuşi ca în continuare să îşi desfăşoare activitatea respectând cadrul legislativ în vigoare. Toţi cei implicaţi vor fi sprijiniţi astfel încât să se familiarizeze cu utilizarea noului sistem informatic. Pentru a preîntâmpina unele neplăceri, şi anume situaţii în care angajaţii sectorului silvic să nu aibă acces de a mai desfăşura orice fel de activitate, nefiind înregistraţi în SUMAL 2.0, facem un apel către aceştia să înceapă imediat să opereze în noul sistem. Specificăm faptul că din 1 februarie orice acţiune pe care vor dori să o desfăşoare nu o vor putea face decât dacă se va opera strict în acest sistem informatic”, spune gelu Puiu.

Secretarul de Stat pentru Păduri precizează că, pentru a fi înregistraţi în SUMAL 2.0, administratorul companiilor de tip Agent şi Transportator trebuie să solicite gărzii forestiere competentă teritorial introducerea companiei în sistem şi acordarea de credenţiale, adică acel user şi parolă, pentru accesul administratorului, care va crea, după caz, depozitele şi va declara angajaţii pentru care doreşte acordarea credenţialelor de acces, va introduce mijloacele de transport folosite la transportul materialelor lemnoase pe drumurile publice.

„Informaţiile referitoare la depozite vor fi verificate şi aprobate de către gărzile forestiere. După activarea depozitelor se va putea trece la introducerea stocurilor iniţiale (provenite din SUMAL 1.0 – Situaţia Depozitului) la data de 30.01.2021. Pentru realizarea instruirii viitorilor utilizatori au fost puse la dispoziţie atât materiale video explicative, cât şi linii de comunicare directă cu echipa de implementare care răspunde în timp real la întrebări”, adaugă Puiu.

Potrivit acestuia, la punerea în aplicare a SUMAL versiunea 2.0 va fi disponibil un call center deservit de 36 de persoane din cadrul gărzilor forestiere ce vor răspunde la întrebările şi nelămuririle utilizatorilor în două schimburi, de la 7:30 la 20:30. MMAP va supraveghea prin personalul din cadrul Serviciului SUMAL activitatea din call center şi va transmite eventualele probleme tehnice depistate la folosirea sistemului către dezvoltator. Numerele de telefon se vor publica pe pagina de internet a MMAP şi se vor comunica prin toate mijloacele disponibile, respectiv reţele sociale, grupuri de comunicare, asociaţii profesionale etc.


„Materialele lemnoase care tranzitează teritoriul României vor circula însoţite de documentele emise de expeditor (în cazul expeditorilor din comunitatea economică europeană) sau vor circula sub supraveghere vamală (dacă provin din spaţiul extracomunitar). Materialele lemnoase care provin de pe teritoriul României vor circula numai cu avize de însoţire (format fizic pe hârtie, format simplificat – anexa 5 din HG497/2020 sau avize electronice). Indiferent de forma în care se prezintă avizul de însoţire (PDF, hârtie, formă simplificată) acesta are la bază un aviz electronic înregistrat în SUMAL 2.0. Contrar zvonurilor lansate, pentru tipurile de transport naval, feroviar şi cel tehnologic (benzi transportoare) nu este necesar ca materialul lemnos să fie însoţit de un terminal care arată poziţia geografică, fiind astfel suficiente avizele pe format hârtie”, mai spune Gelu Puiu.

Secretarul de stat din MMAP menţionează că SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe acelaşi deviz.

„Transportatorii trebuie să încarce în sistemul informatic patru fotografii, din faţă, 2 lateral, spate. Aşa se dovedeşte că aceeaşi cantitate de material lemnos ajunge şi în depozit. Aşa cum am amintit anterior, se vor introduce informaţii privind amenajamentele silvice, acestea având o descriere referitoare la arbori, dar şi lucrările propuse în domeniul silvic, totul având ca suport grafic, respectiv hărţi GIS. Avem posibilitatea datorită sistemului să utilizăm metode de calcul ale actelor de punere în valoare a masei lemnoase (APV), validate de autoritate. Acolo unde recoltarea masei lemnoase nu se suprapune peste un act de punere în valoare legal constituit se vor genera alerte, astfel încât să avem posibilitatea să luăm măsuri imediate pentru a clarifica situaţia respectivă. (...) Populaţia, activiştii de mediu şi toţi cei care au suspiciuni cu privire la un transport vor avea posibilitatea în continuare să ne sesizeze acest aspect prin portalul www.inspectorulpadurii.ro care este accesibil la nivelul populaţiei. Dacă în urma verificării transportului rezultă că acesta nu este înregistrat în sistemul de urmărire a masei lemnoase, utilizatorii sunt îndrumaţi sa apeleze numărul unic 112 pentru semnalarea transportului ilegal”, mai susţine Gelu Puiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici