Secţiile ATI, „un lux” pentru pacienţii COVID-19. În România, 612 persoane infectate cu noul coronavirus sunt internate la Terapie Intensivă

  • 612 persoane cu COVID-19 sunt internate la ATI
  • La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, secţia ATI este plină de o săptămână
  • În Dolj, azi au fost înregistrate 83 de cazuri noi, iar în Timiş 104
3180 afișări
Imaginea articolului Secţiile ATI, „un lux” pentru pacienţii COVID-19. În România, 612 persoane infectate cu noul coronavirus sunt internate la Terapie Intensivă

Secţiile ATI sunt pline de bolnavi în stare gravă cu COVID-19. Pare cinic, dar poţi găsi un pat într-un salon de Terapie Intensivă din Craiova sau Timişoara doar dacă cineva se simte mai bine sau... moare. Medicii strigă disperaţi să ne protejăm pentru că nu mai au nici medicamente, nici puterea să ne mai îngrijească.

Mugur Popescu este medic ATI la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. De o săptămână, toate cele 20 de paturi de terapie intensivă pentru Covid-19 sunt pline. Sunt doar 12 medici şi 8 rezidenţi care îngrijesc bolnavii în stare gravă care ajung aici. 

La Timişoara sunt 170 de bolnavi de coronavirus internaţi. 22 dintre ei sunt la terapie intensivă, unde nu mai este niciun pat liber. Şi dacă ar fi, problema e alta: deficitul de personal. Asistentele medicale şi infirmierele specializate în ATI sunt puţine şi epuizate. Simona Penteleiciuc lucrează de 30 de ani cu bolnavi în stare gravă. Niciodată nu i-a fost la fel de greu ca până acum. La oboseala fizică se adaugă şi cea psihică, dar şi chinul de a sta până la 10 ore pe zi, echipată până în dinţi.

Medicul Popescu te sfătuieşte să te protejezi mai mult. Va fi dificil şi pentru tine şi pentru cadrele medicale dacă dacă ajungi în spital.

„Am ajuns la capătul puterilor. Nu eu. Toţi. Toţi din toată ţara. Întrebarea e: când o să clacăm, şi nu mai e mult, cine ne înlocuieşte?” spune Mugur Popescu, medic ATI , SJU Craiova.

Nu numai că nu are cine-i înlocui pe medicii, asistenţii, infirmierii şi brancardierii care lucrează în ATI sau în zona suspecţilor COVID, dar din cei care lucrau aici o parte au fost chemaţi să lucreze în alte spitale din ţară, spune Laurenţiu Ivanovici, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Trei rezidenţi au fost detaşaţi, în ultimele zile, la un spital din Bucureşti.

„Nu şi-au luat concedii. Dacă se întâmplă ca dintre ei să fie cumva infectaţi o să avem o problemă, că nu o să avem cu cine să-I înlocuim.(…) În acest moment, astăzi, avem două locuri disponibile în secţia de Terapie Intensivă, în zona COVID. Până ieri n-am avut niciun loc disponibil. În ultima săptămână am fost foarte solicitaţi”, povesteşte  Laurenţiu Ivanovici, manager SJU Craiova.

„Suntem într-o situaţie dificilă. Secţia de ATI nu mai are loc. E un singur loc, la copii. Persoanele care vin cu forme severe, avem o mare problemă în internarea lor”, explică şi Virgil Musta, dr. infecţionist la Spitalul Victor Babeş Timişoara.

Simona Penteleiciuc este asistentă medicală ATI: „Să ştiţi că nu e uşor să vezi că o persoană poate mai tânără decât tine a încheiat socoteala. E foarte greu. Şi când te gândeşti că ai făcut tot ce e omeneşte posibil şi imposibil să îl menţii, să îl redai societăţii, practic munca ta a fost în zadar.”

„Vreau să îţi spun că gura îmi este uscată pentru că nu am mai băut apă de mai bine de o oră, sunt complet transpirată şi deasemenea respir cu foarte mare dificultate, aşadar, abia aştept să scap de acest echipament”, mărturiseşte Petronela Axinte, corespondent Aleph News.

  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova are 20 de paturi pentru adulţi şi 4 pentru copii în secţia ATI COVID-19
  • Spitalul de Boli Infecţioase Craiova are 10 paturi ATI pentru COVID -19
  • În Dolj, 275 de persoane cu COVID-19 sunt internate în spital

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici