Şef de instanţă, revocat după ce nu a înregistrat acţiunile persoanelor care-l împrumutaseră cu bani

Şefa Judecătoriei Sânnicolau Mare, Liliana Brad, a fost revocată din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii, care a mutat-o disciplinar la Judecătoria Bozovici, pentru că nu a înregistrat acţiunile unor persoane care o împrumutaseră cu 28.000 de euro şi cereau restituirea, în instanţă.

30 afișări
Imaginea articolului Şef de instanţă, revocat după ce nu a înregistrat acţiunile persoanelor care-l împrumutaseră cu bani

Şef de instanţă, revocat după ce nu a înregistrat acţiunile persoanelor care-l împrumutaseră cu bani (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Judecătoarea Liliana Brad a împrumutat, în mai 2005, de la două persoane suma de 28.000 de euro, având termen de rambursare luna martie 2006.

Pentru că nu şi-a respectat obligaţia, în mai 2006, cei doi au chemat-o în judecată, cerând somarea judecătoarei, care la data respectivă era delegată în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Sânnicolau Mare. Astfel, cererile au ajuns la Brad pentru a fi vizate, însă aceasta nu le-a trimis grefierului pentru a fi notate în registrul instanţei.

După şapte luni, petiţionarii au solicitat explicaţii, în final fiind sesizată Inspecţia judiciară a CSM.

Astfel, s-a stabilit că judecătoarea a încălcat dispoziţiile articolului 93 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor, iar, prin reţinerea şi neînregistrarea cererilor de chemare în judecată formulate de cei doi petiţionari, a dat dovadă de rea-credinţă în exercitarea funcţiei, "fapt ce a împiedicat accesul liber la justiţie al părţilor, fără temei legal şi în considerarea unui interes personal".

Secţia pentru judecători a CSM a stabilit, în 23 aprilie 2008, mutarea disciplinară, pentru trei luni, a judecătoare de la Sânnicolau la Judecătoria Bozovici, decizie ce a fost contestată de Liliana Brad la instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil, în 14 iunie 2010, respingerea acţiunii judecătoarei, astfel că a rămas în vigoare hotărârea CSM.

Între timp, având în vedere că nu exista o decizie disciplinară irevocabilă pentru a îi îngrădi dreptul de a candida, judecătoarea Brad a participat la examenul pentru funcţii de conducere din toamna anului trecut, în urma căruia a obţinut postul de preşedinte al Judecătoriei Sânnicolau Mare.

CSM a luat în discuţie, joi, cazul judecătoarei Brad, hotărând, în final, mutarea disciplinară, pentru trei luni, a acesteia la Bozovici.

Ea nu va putea candida în următorii trei ani la o funcţie de conducere, având în vedere că prevederile Legii 303/2004 impun ca pentru a accede la un post de şef, magistraţii trebuie să îndeplinească trei condiţii: să aibă calificativul "foarte bine" la ultima evaluare (care se face din trei în trei ani), să nu aibă sancţiuni disciplinare în ultimii trei ani şi să aibă vechimea prevăzută de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici