Şeful CJ Argeş a dus la DNA documente privind un proiect european care are între beneficiari DGASPC

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, a dus, joi, la DNA Bucureşti, documente privind un proiect european ai cărui beneficiari au fost DGASPC Argeş şi o asociaţie din Bucureşti, a cărei conducere este cercetată de procurorii anticorupţie într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.

295 afișări
Imaginea articolului Şeful CJ Argeş a dus la DNA documente privind un proiect european care are între beneficiari DGASPC

Şeful CJ Argeş a dus la DNA documente privind un proiect european care are între beneficiari DGASPC (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Şeful Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, a mers la DNA Bucureşti, "în calitate de şef al instituţiei, pentru a preda răspunsul la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie legat de un proiect derulat prin DGASPC Argeş, în perioada 2010", se precizează într-o informare transmisă, joi după-amiază, de Consiliul Judeţean Argeş.

Reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş, instituţie aflată în subordinea CJ Argeş, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că documentele solicitate de procurorii DNA au legătură cu un proiect cu fonduri europene care datează din anii 2010-2011, derulat din Fondul Social European, şi care are ca obiect prevenirea abandonului şcolar.

Conform surselor citate, banii din proiectul respectiv au fost accesaţi de o asociaţie din Bucureşti, "Tineri pentru viitor", în acest proiect neexistând o co-finanţare din partea autorităţilor publice locale din Argeş.

Concret, în cadrul proiectului derulat de asociaţia din Bucureşti, două angajate ale DGASPC Argeş şi cadre didactice din judeţ au făcut, la Timişoara, cursuri de formator privind prevenirea abandonului şcolar, după care au mers la Predeal şi au ţinut, la rândul lor, cursuri de facilitator în prevenirea abandonului şcolar.

Conform surselor citate, toate costurile au fost suportate din bugetul prevăzut în proiectul cu fonduri europene, fără a implica în vreun fel bani din bugetul public local.

"DGASPC şi Casa Corpului Didactic au fost beneficiari în acest proiect, dar nu am avut de a face nici cu buget, nici cu cheltuieli. Din ce am înţeles, acest proiect trebuia să aibă mai multe faze, incluzând organizarea de caravane, distribuirea unor manuale, dar la un moment dat s-a oprit. Probabil de aici au pornit cercetările procurorilor", au declarat reprezentanţi ai DGASPC Argeş.

Proiectele derulate de Asociaţia "Tineri pentru viitor" se află de mai mult timp în atenţia procurorilor DNA.

În luna februarie a acestui an, fosta vicepreşedintă a Asociaţiei "Tineri Pentru Viitor" Ioana Georgiana Deaconu a fost reţinută de DNA şi ulterior arestată preventiv, fiind acuzată de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, înşelăciune, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Anchetatorii au stabilit că, între 2009 şi 2010, în cadrul derulării proiectului "Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice", al cărui beneficiar era Asociaţia "Tineri Pentru Viitor", Deaconu a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinând în mod ilegal fonduri europene în valoare de 95.000 de euro.

Asociaţia "Tineri pentru viitor" a derulat, de asemenea, un proiect cu o finanţare de patru milioane de euro privind reducerea abandonului şcolar în mai multe judeţe din Moldova, având ca parteneri autorităţi locale, potrivit unor surse, proiectul respectiv nefiind finalizat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, a venit, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că el va fi audiat în calitate de martor, fără a preciza în ce dosar.

Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Argeş declarau că, zilele trecute, procurorii DNA au transmis o solicitare oficială către CJ, în care solicitau instituţiei să pună la dispoziţia procurorilor documente care privesc activitatea CJ. În acest context, preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, s-a prezentat la DNA pentru a duce procurorilor documentele solicitate.

Florin Tecău este preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş din 2014, când au fost organizate alegeri după încetarea înainte de termen a mandatului lui Constantin Nicolescu (PSD).

Tecău a asigurat, din decembrie 2014, şi conducerea interimară a PSD Argeş, după ce liderul Constantin Nicolescu s-a retras, iar prim-vicepreşedintele Tudor Pendiuc, primar al Piteştiului, a fost arestat preventiv pentru corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici