Şeful Consiliului Concurenţei: Nu există nicio incompatibilitate şi voi contesta actul ANI

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial vineri, 27 martie.)

22 afișări

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu, consideră că nu există nicio incompatibilitate legată de funcţia pe care o deţine şi va contesta în contencios administrativ actul de constatare al Agenţiei Naţională de Integritate (ANI).

"Voi contesta actul de constatare în contencios administrativ şi sunt convins că voi câştiga, pentru că incompatibilitatea nu e legată de simpla deţinere a unei diplome, ci de exercitarea unei activităţi. Eu pot să dovedesc cu facturile pe care le am, până în martie 2007, că nu am mai exercitat de atunci activitatea de consultanţă", a declarat Oprescu agenţiei MEDIAFAX.

Inspectorii ANI s-au sesizat din oficiu în cazul lui Oprescu şi au constatat că acesta este, în acelaşi timp, preşedinte şi membru al plenului Consiliului Concurenţei (CC), dar şi "comerciant persoană fizică autorizată", înregistrată ca atare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Totodată ANI a sesizat posibila incompatibilitate premierului Emil Boc.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, ANI nu a respectat procedurile întrucât nu l-a înştiinţat mai întâi pe el despre o eventuală incompatibilitate.

"Procedura prevede ca persoana poate să conteste, în termen de 15 zile, în contencios administrativ actul de constatare. Abia după ce instanţa se pronunţă, actul rămas definitv urmează să fie înaintat celor care pot să revoce persoana respectivă din funcţie. În schimb, ei au decis să trasmită acest act de constatare premierului şi să îl facă public, ceea ce mă afectează teribil", a mai afirmat Oprescu.

Inspectorii de integritate au arătat că Oprescu era obligat să declare, la data numirii în funcţie, că nu se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege. Pe de altă parte, Oprescu avea posibilitatea - susţin inspectorii ANI - "să facă toate demersurile necesare pentru a intra în legalitate din punct de vedere al respectării regimului juridic al incompatibilităţilor, în termen de cel mult 75 de zile de la data numirii in funcţie".

Inspectorii au mai constatat că, în declaraţia de avere pentru anul fiscal 2007, Oprescu "şi-a menţionat veniturile obţinute din activităţi independente, cu precizarea că acestea au fost realizate în perioada ianuarie – martie 2007".

Oprescu a afirmat, într-o declaraţie de presă, că legea concurenţei prevede incopatibilitatea calităţii de membru al Consiliului Concurenţei cu exercitarea oricărei alte activităţi profesionale sau de consultanţă. El a menţionatcă singura activitate pe care o mai exercită de la momentul preluării funcţiei de preşedinte al instituţiei este cea de cadru didactic în învăţământul superior, care este permisă de lege.

Totodată, el precizat că nu are calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, ci doar de persoană fizică autorizată.

"Gheorghe Oprescu PF nu este o societate comercială, ci o persoană fizică autorizată, prin care eu pot desfăşura o activitate economică potrivit legislaţiei în vigoare. După cum am arătat, simpla deţinere a unei autorizaţii de PFA (persoană fizică autorizată) presupune doar posibilitatea desfăşurării unei activităţi economice de către persoana respectivă. Nu văd de ce să renunţ la calitatea de PFA, având în vedere că nu există situaţii de incompatibilitate. Niciodată nu mi-am închipuit că aş putea avea vreo problemă", a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a mai afirmat că încă din perioada în care Guvernul l-a propus pentru funcţia de preşedinte, în vara lui 2007, au fost transmise mai multe scrisori anonime către instutuţii ale statlui, presă şi Comisia Europeană privind o eventuală situaţie de incopatibilitate cu funcţia de la Consiliul Concurenţei. El susţine că şi alţi membri ai plenului Consiliului Concurenţei au fost vizaţi de astfel de anonime

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici