Şeful DIICOT Alba, un alt procuror şi un poliţist,urmăriţi penal în legătură cu dosarul Berbeceanu

Şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, un ofiţer de la BCCO Alba şi un procuror de la PT Alba sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe, potrivit DNA.

1097 afișări
Imaginea articolului Şeful DIICOT Alba, un alt procuror şi un poliţist,urmăriţi penal în legătură cu dosarul Berbeceanu

Şeful DIICOT Alba, un alt procuror şi un poliţist,urmăriţi penal în legătură cu dosarul Berbeceanu (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi represiune nedreaptă, se precizează într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, este urmărit penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la represiune nedreaptă, iar Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Alba, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al instituţiei, prin faptul că a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor. Tot Mureşan este acuzat că a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, se mai arată în comunicat.

În cazul lui Alin Muntean, DNA susţine că acesta şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu ce îi reveneau la instrumentarea dosarului lui Berbeceanu, prin: obţinerea unor declaraţii de martor împotriva lui Berbeceanu în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze); acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu; întocmirea în cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu conţinut neverificabil, având caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de probă; întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, aducând o gravă vătămare intereselor legale ale acestuia.

Nicolaie Cean, la rândul său, ar fi fost complice la infracţiunile lui Mureşan şi Muntean, prin: punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate; transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

"În urma îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Mureşan Ioan, Muntean Alin şi Cean Nicolaie au obţinut atât pentru ei înşişi , cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie", mai arată DNA.

DNA mai informează că celor trei li s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect.

Şeful DIICOT Alba Ioan Mureşan a fost audiat miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce fostul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu l-a acuzat că i-a "fabricat" dosarul.

Ioan Mureşan, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba, a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.00 şi a plecat la ora 12.30, nedorind să facă niciun fel de declaraţii.

Potrivit unor surse din DNA, acesta a fost audiat într-un dosar ce vizează modul în care a fost constituit dosarul în care fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, Traian Bărbeceanu, este cercetat pentru sprijinirea unei grupări infracţionale.

Dosarul lui Berbeceanu a fost preluat de structura centrală a DIICOT, de la DIICOT Alba.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Potrivit procurorilor, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătatu că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici