Şeful Direcţiei de Dezvoltare din CJ Buzău spune că e doar martor în dosarul lui Bîgiu,nu denunţător

Şeful Direcţiei de Dezvoltare din CJ Buzău, Dragoş Cojocea, care ar fi fost pus de Cristinel Bîgiu să identifice firme care să-şi asume proiectele întocmite de el în cadrul strategiei de dezvoltare locală, spune că este doar martor în dosarul în care Bîgiu a fost arestat, şi nu denunţător.

228 afișări
Imaginea articolului Şeful Direcţiei de Dezvoltare din CJ Buzău spune că e doar martor în dosarul lui Bîgiu,nu denunţător

Şeful Direcţiei de Dezvoltare din CJ Buzău spune că e doar martor în dosarul lui Bîgiu,nu denunţător

Dragoş Cojocea a declarat, luni, că are calitatea de simplu martor în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată, şi nu pe cea de martor-denunţător, aşa cum s-a vehiculat de la începutul scandalului creat în jurul preşedintelui CJ Buzău, arestat pentru luare de mită, ci este doar martor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Lăsăm deocamdată organele de anchetă să desfăşoare ancheta. Nu sunt eu denunţătorul. Nu reiese de nicăieri, şi nici din comunicatele oficiale nu reiese de nicăieri că eu aş fi denunţătorul. Nu sunt eu denunţător. Deocamdată sunt martor. Deocamdată”, a spus Cojocea.

Întrebat despre legalitatea modului în care au fost întocmite proiectele privind strategia pentru dezvoltare locală a judeţului Buzău, Cojocea a declarat că el nu a făcut nimic în afara legii.

”Nu a fost făcut nimic la limita legii sau în afara ei, asta pot spune eu şi pot spune colegii mei, dar anchetatorii vor avea ultimul cuvânt. Ei vor spune dacă ceva a fost la limita legii sau nu”, a mai spus Dragoş Cojocea.

Directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ Buzău, Dragoş Cojocea, a fost luni la serviciu.

Secretarul CJ Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a declarat, luni, că nu se pune în discuţie, deocamdată, luarea măsurii de suspendare din funcţie a lui Dragoş Cojocea atât timp cât anchetatorii nu au comunicat autorităţilor judeţene calitatea procesuală a lui Cojocea care să contravină funcţiei pe care o deţine.

”Nu cunosc calitatea domnului Cojocea în dosar, el este la serviciu. Dacă exista o adresă a DNA în care ni se zicea calitatea care să fie în contradicţie cu funcţia de la CJ Buzău, atunci exista suspendarea. Nu ştiu calitatea lui Cojocea. Calitatea de martor-denunţător nu îl pune în măsura de a fi suspendat”, a afirmat Gavrilă.

Preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, şi finul acestuia, Florin Colgiu, acuzaţi de luare de mită şi respectiv complicitate la luare de mită, au fost arestaţi, duminică seară, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Bîgiu a fost ridicat sâmbătă de procurorii DNA de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte. El a fost dus în Capitală, la structura centrală a DNA, iar după aproximativ şase ore de audieri a fost reţinut sub acuzaţia de luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2013 - decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat lui Dragoş Cojocea, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din CJ, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014 - 2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, Cojocea urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun că, în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat tot pe Dragoş Cojocea să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii mai spun că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat lui Cojocea să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Sâmbătă, Cojocea i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu, respectiv consilierul judeţean Ionuţ Robert Piţigoi, o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.

Tot sâmbătă, consilierul judeţean s-a întâlnit cu Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, şi i-a spus că are 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.

"Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi (sâmbătă - n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", se preciza într-un comunicat al DNA.

Marian-Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind ales pe listele USL.

Cristinel Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, începând cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL Buzău, preşedinte al filialei judeţene a partidului, vicepreşedinte la nivel naţional, ultima funcţie în PNL, înainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

În 18 septembrie, Bîgiu a anunţat că s-a înscris în PSD, în baza OUG 55, alături de 18 primari liberali din judeţ şi de alţi şase edili de la PDL, susţinând că a luat această decizie pentru binele judeţului.

În perioada 1993 - 1994, Cristinel Bîgiu a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, şef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 şi până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008.

În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici