Şeful Direcţiei Silvice Argeş: Urşii de la Sinaia nu au fost aduşi în pădurile statului din judeţ

Şeful Direcţiei Silvice Argeş susţine că pe fondurile silvice ale statului nu au fost aduşi urşi capturaţi în staţiunea prahoveană Sinaia, dar că este posibil ca aceştia să fi ajuns pe fonduri private.

25 afișări
Imaginea articolului Şeful Direcţiei Silvice Argeş: Urşii de la Sinaia nu au fost aduşi în pădurile statului din judeţ

Şeful Direcţiei Silvice Argeş: Urşii de la Sinaia nu au fost aduşi în pădurile statului din judeţ (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Valerian Jinga, directorul Direcţiei Silvice Argeş, oficialităţile locale din Sinaia şi reprezentanţii ICAS Braşov, cei care au capturat urşii de pe Valea Prahovei, nu au contactat instituţia până la ora actuală. Jinga a spus că au existat informaţii că urşii ar fi fost transportaţi, după capturare, în rezervaţia de la Zărneşti.

"Dacă se aduc urşi din Prahova în Argeş, probabil că se aduc pe fondurile de pădure private. În niciun caz pe cele 13 fonduri ale statului din Argeş. Eu am fost întrebat de reprezentanţii Ministerul Mediului despre această problemă şi i-am informat că niciodată nu îmi voi da avizul pentru aducerea acestor urşi în Argeş. În niciun caz nu sunt de acord cu aşa ceva. Ce facem? Aducem urşii să facă victime şi în Argeş? Ei sunt învătaţi la gunoaie şi vor coborî în sate după hrană. Nu vor mai omorî în Prahova, vor omorî în Argeş, ce am rezolvat? Urşii trebuie ţinuţi în rezervaţii sau pe fonduri unde trebuie dezvăţaţi de comportamentul lor deviant de a căuta hrana în pubelele de gunoaie sau pe străzile localităţilor, altfel tot efortul este de prisos", a declarat şeful Direcţiei Silvice Argeş, Valerian Jinga.

Jinga a mai precizat că nu există o înştiinţare în scris sau verbală din partea autorităţilor care au început acţiunea de capturare a urşilor de pe Valea Prahovei către Direcţia Silvică Argeş în vederea aducerii acestora în pădurile proprietate a statului din judeţ.

Autorităţile locale din Sinaia au informat că 12 urşi din zona staţiunii au fost capturaţi şi transportaţi în judeţul Argeş, alte două exemplare urmând să fie prinse în cadrul unei acţiuni demarate de primăria din localitate, după ce animalele şi-au făcut apariţia în mai multe zone din oraş.

Ramon Jurj, reprezentant ICAS, susţine că toţi urşii capturaţi de pe Valea Prahovei au fost tranchilizaţi, crotaliaţi şi apoi găzduiţi temporar în Rezervaţia de urşi de la Zărneşti, din judeţul Braşov, urmând ca apoi să fie "relocaţi" în Argeş.

Atât autorităţile din Sinaia, cât şi reprezentanţii asociaţiei care administrează rezervaţia de la Zărneşti, susţin că urşii nu au ajuns în niciun caz în rezervaţia respectivă.

Marian Panait, consilier în cadrul Primăriei Sinaia, a precizat că nu ştie locaţia exactă, dar că cu siguranţă urşii au fost duşi "undeva în judeţul Argeş".

Şi Cristine Lapis, preşedintele Asociaţiei "Milioane de prieteni", care administrează rezervaţia de la Zărneşti, a declarat că niciunul din urşii prinşi la Sinaia, sub Tâmpa sau în alte locuri, nu a ajuns vreodată la rezervaţia de la Zărneşti.

"Nici măcar nu am primit vreo solicitare în acest sens până acum. De fiecare dată când în rezervaţie ajunge vreun urs, eu fac actele necesare la Agenţia de Mediu pentru că ursul este specie protejată şi aşa trebuie. Până acum, nu am primit solicitări de a primi urşi şi probabil că declaraţiile date de unii care au arătat în direcţia noastră au fost făcute doar pentru a-i mai linişti pe oameni", a conchis Cristine Lapis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici