Şeful FBI: România şi SUA vor mai avea acţiuni comune împotriva criminalităţii informatice

Operaţiuni comune ale FBI şi autorităţilor române de combatere a criminalităţii cibernetice, similare celei din luna iulie, care a dus la arestarea a peste 100 de persoane, vor mai avea loc, a declarat, miercuri, la Bucureşti, Robert Mueller, directorul FBI.

213 afișări
Imaginea articolului Şeful FBI: România şi SUA vor mai avea acţiuni comune împotriva criminalităţii informatice

Robert Mueller (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fie că este vorba despre terorism, trafic de droguri sau de persoane, de criminalitate informatică nu există o ţară sau o instituţie care să poată contracara singură. Pentru a contracara cu succes aceste ameninţări şi pentru a ne putea apăra cetăţenii trebuie să operăm împreună şi în ultimii câţiva ani, împreună cu omologii din România, în special cu SRI, am întreprins acţiuni comune pentru contracararea acestor ameninţări. Un exemplu este operaţiunea din luna iulie în care peste 100 de persoane au fost arestate în România şi SUA, indivizi care au fost puşi sub acuzare pentru participarea la activităţi de crimă organizată în domeniul informatic. Vă pot asigura că vor mai fi şi alte operaţiuni similare celei de desfăşurate în luna iulie", a declarat directorul FBI, Robert Mueller, după întâlnirea cu şeful SRI, George Maior.

El a precizat că doreşte să-l felicite în mod special pe George Maior, dar şi SRI, pentru munca depusă şi pentru cooperarea cu FBI în lupta împotriva crimei organizate, a criminalităţii informatice "dar mai ales în combaterea corupţiei la nivel înalt".

"SRI are un rol de lider în identificarea corupţiei la nivel înalt şi în cooperarea cu poliţia naţională pentru contracararea corupţiei la nivel înalt", a subliniat Mueller.

La rândul său, George Maior a ţinut să-l felicite pe şeful FBI, Robert Mueller, pentru prelungirea cu doi ani a mandatului de director al acestui serviciu, apreciind că aceasta este "un semn de recunoaştere şi de apreciere a eforturilor depuse în ultimii 10 ani pentru modernizarea FBI".

Maior a mai spus că împreună cu Robert Mueller a identificat noi domenii în care pot fi dezvoltate dialogul şi cooperarea între cele două servicii, menţionând în mod special domeniul cyber-intelligence, domeniu în care SRI este autoritate naţională din anul 2008.

"Totodată aş dori să-l asigur pe domnul Mueller că FBI va găsi întotdeauna în SRI un partener deschis şi de încredere", a mai spus Maior.

În luna iulie, o reţea formată din peste 100 de persoane care se ocupau cu infracţiuni pe internet şi care au păgubit în jur de 1.000 de persoane cu aproximativ 20 de milioane de dolari, a fost destructurată prin cooperarea autorităţilor române şi americane.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

În România au fost arestate preventiv 23 de persoane, care însă au fost eliberate prin decizia instanţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici