Şeful ICR Iaşi, dat în judecată de nepotul lui Petre Ţuţea

Şeful ICR Iaşi, poetul Cassian Maria Spiridon, a fost dat în judecată de către nepotul lui Petre Ţuţea, pentru neachitarea unor drepturi de autor, în valoare de 25.000 de lei, pe care editura condusă de poetul ieşean nu le-ar fi virat în contul urmaşului lui Ţuţea, în urma vânzării unui volum.

274 afișări
Imaginea articolului Şeful ICR Iaşi, dat în judecată de nepotul lui Petre Ţuţea

Petre Ţuţea (Imagine: Wikipedia)

Viorel Ţuţea, unicul moştenitor al lui Petre Ţuţea, l-a dat în judecată pe preşedintele Institutului Cultural Român (ICR) din Iaşi, poetul Cassian Maria Spiridon, pe motiv că acesta din urmă, în calitate de director al editurii Timpul din Iaşi, nu a achitat integral drepturile de autor, în urma vânzării volumului "Omul-tratat de antropologie creştină".

Cartea a fost editată, tipărită şi comercializată în perioada 2002-2006, într-un tiraj de 2.000 de exemplare, însă Viorel Ţuţea susţine că ulterior volumul a continuat să fie tipărit şi vândut în fiecare an, fără ca el să fi fost înştiinţat despre acest lucru.

În acţiunea depusă zilele trecute la Tribunalul Iaşi, Viorel Ţuţea afirmă că volumele au fost vândute în întreaga ţară şi că editura Timpul nu şi-a respectat contractul încheiat cu el, în anul 2002.

Totodată, Viorel Ţuţea precizează că editura ieşeană ar fi vândut 4.000 de exemplare ale volumului, de două ori mai mult decât se convenise iniţial, în cadrul contractului.

"După socoteli simple, care vor fi, sigur, confirmate de expertizele tehnice ce vor fi dispuse în elucidarea cauzei, pârâţii datorează cel puţin 25.000 de lei", a mai afirmat Viorel Ţuţea, în acţiunea depusă la Tribunal.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, şeful ICR Iaşi, poetul Cassian Maria Spiridon, susţine că nu are restanţe către urmaşul lui Petre Ţuţea şi că volumul a fost editat şi vândut în conformitate cu prevederile contractului încheiat între cele două părţi.

"Eu nu ştiu despre ce datorie vorbeşte domnul Ţuţea. În anul 2007, i-am achitat 2.100 de lei, iar în urmă cu trei ani i-am mai virat 2.600 de lei. Ultima dată, în anul 2010, nu ne-a spus nimic despre faptul că s-ar vinde cărţi în afara contractului", a afirmat directorul editurii Timpul, Cassian Maria Spiridon.

El a mai spus că tirajul de 2.000 de exemplare al volumului lui Petre Ţuţea n-a fost vândut în integralitate, în librării existând încă o sută de cărţi. Între urmaşul lui Petre Ţuţea şi editura ieşeană Timpul a mai existat un conflict, în urma publicării unui alt volum, Viorel Ţuţea susţinând că a câştigat în instanţă drepturile legale de autor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici