Şeful Inspecţiei Judiciare explică în ce consta protocolul instituţiei cu SRI: Informări de la Serviciu au existat, erau doar surse

Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare, a spus, în faţa comisiei CSM care l-a audiat pentru un nou mandat, că nu au fost începute acţiuni disciplinare în baza protocolului cu SRI şi nici nu au fost transmise informaţii către Serviciu cu privire la lucrări. Informările de la SRI erau doar surse.

615 afișări
Imaginea articolului Şeful Inspecţiei Judiciare explică în ce consta protocolul instituţiei cu SRI: Informări de la Serviciu au existat, erau doar surse

Şeful Inspecţiei Judiciare explică în ce consta protocolul instituţiei cu SRI: Informări de la Serviciu au existat, erau doar surse

„Există în discuţie şi un protocol între Inspecţia Judiciară şi SRI din 2016. Care a fost contextul în care s-a încheiat protocolul şi dacă acest protocol a produs un efect, în sensul dacă Inspecţia a primit informări în baza protocolului şi dacă da, în ce măsură efectele au influenţat procedurile disciplinare?”, a întrebat judecătorul Evelina Oprina, membru al comisiei de concurs pentru desemnarea noului şef al Inspecţiei Judiciare (IJ).

Lucian Netejoru, candidat pentru un nou mandat în această funcţie, a precizat că există un control al Inspecţiei Judiciare cu privire la aplicarea protocolului încheiat între Parchetul General şi SRI, care urmează să fie finalizat.

„Protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi SRI nu are nimic în comun cu celelalte protocoale care fac şi obiectul unui control aflat în faza de finalizare la Inspecţia Judiciară, un control comun la nivelul Inspecţiei. Apropo de contextul în care a fost încheiat: şi anterior protocolului, informări din partea SRI cu privire la posibilele conduite din partea judecătorilor şi procurorilor care să atragă eventual răspunderea disciplinară au existat. (...) Aceste informaţii au fost şi atunci, şi după încheierea protocolului, simple surse, pentru a vedea dacă e cazul sau nu ca Inspecţia să se sesizeze din oficiu”, a spus şeful Inspecţiei Judiciare.

Potrivit lui Netejoru, Inspecţia Judiciară nu a folosit informaţiile de la SRI în „niciuna din procedurile disciplinare sau înainte de procedurile disciplinare”.

„Dovada e că niciuna dintre acţiuni nu a fost exercitată baza informaţiilor. IJ nu a transmis nici din oficiu şi nici la solicitarea celor cu care IJ a încheiat protocol informaţii cu privire la lucrările aflate pe rolul IJ, indiferent de stadiul în care ele s-ar fi aflat - în curs de soluţionare sau după soluţionare. SRI nu a solicitat niciodată Inspecţiei - în timpul mandatului meu, dar ştiu că şi înainte - informaţii cu privire la vreo lucrare. De aceea, am considerat că nu reprezintă o vulnerablitate informările extrem de sporadice”, a mai spus Netejoru.

Inspecţia Judiciară a publicat, în luna octombrie 2018, protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informaţii, precizând că a cerut, în martie 2018, declasificarea acestuia. Instituţia a anunţat la acel moment că nu a solicitat şi nu a transmis SRI-ului date şi informaţii în baza acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici