Tribunalul care l-a eliberat pe incendiatorul minorei din Mehedinţi, sub control. Şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru: „Este o tragedie”

  • Inspecţia Judiciară va merge în control la Tribunalul Mehedinţi pentru a verifica modul în care au fost admise eliberările condiţionate.
  • Controlul a pornit de la cazul condamnatului pe viaţă Ion Turnagiu, care a fost eliberat condiţionat şi, recent, a incendiat o fată
  • La scurt timp, au apărut criticile cu privire la raţionamentul judecătorilor care l-au eliberat
2314 afișări
Imaginea articolului Tribunalul care l-a eliberat pe incendiatorul minorei din Mehedinţi, sub control. Şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru: „Este o tragedie”

Şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru

Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare, a precizat, pentru MEDIAFAX, că va fi efectuat un control la Tribunalul Mehedinţi, care l-a eliberat condiţionat pe condamnatul pe viaţă Ion Turnagiu. Acesta a incendiat o fată de 17 ani la un an de la eliberare.
 
Redăm, mai jos, răspunsurile lui Lucian Netejoru:
 
MEDIAFAX: În spaţiul public se discută tot mai mult despre situaţia de la Mehedinţi, unde o persoană liberată condiţionat, cu antecedente penale serioase, a dat foc unei fete. Unii spun că ar fi fost o problemă cu modul în care judecătorii au decis liberarea condiţionată. Ce va face Inspecţia Judiciară?
 
Lucian Netejoru: Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie, fără discuţii şi fără alte interpretări. Măsurile însă trebuie luate după o analiză temeinică.  Nu putem să luam astfel de decizii emoţional. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm prea mult pe gânduri şi să nu intervenim când există elemente suficiente care să contureze o anumită situaţie de fapt. Ceea ce pot să vă spun este că din informaţiile pe care le avem în acest moment în perioada 2017-2020, Tribunalul Mehedinţi a soluţionat 17 contestaţii împotriva unor sentinţe de respingere a cererilor de liberare condiţionată formulate de două persoane condamnate pe viaţă, iar din acestea au fost admise două. 
 
Având în vedere neliniştea creată în rândul opiniei publice de această tragedie şi, într-un context mai larg, de situaţia liberărilor condiţionate, impune abandonarea unei abordări de tip statistic. Ca atare, am luat decizia declanşării unui control tematic la Tribunalul Mehedinţi pe această temă. Vom verifica, practic toate cazurile în care persoanele condamnate pentru infracţiuni grave contra vieţii persoanei au fost liberate condiţionat. La finalizarea controlului, o să avem concluzii clare pe care le vom prezenta Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, reacţia publică a Inspecţiei Judiciare nu a fost una de moment, ci am analizat care ar fi cea mai buna manieră sa clarificăm situaţia de acolo şi am ajuns la concluzia că un control tematic este cea mai buna soluţie.
 
MEDIAFAX: Au fost voci care au spus ca judecătorul de caz a greşit. De ce nu o sesizare în acest sens?
 
Lucian Netejoru: Probabil că vă referiţi la o sesizare din oficiu a Inspecţiei Judiciare. Informaţiile apărute in spaţiul public pun în discuţie ceea ce numim “raţionamentul logico-juridic al judecătorului”. Reamintesc că Inspecţia Judiciară nu este o suprainstanţă şi nu pune în discuţie soluţiile dispuse de magistraţi. Practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Consiliului Superior al Magistraturii este constantă în acest sens şi noi nu putem să facem altfel. 
 
În lipsa unor elemente factuale concrete de natură să pună în discuţie conduita judecătorului şi nu raţionamentul său, o verificare disciplinară pe un judecător anume ar fi în dezacord cu valorile promovate de Inspecţia Judiciară, independenţa judecătorului fiind cea mai importantă. Soluţia este aceea pe care v-am prezentat-o: o verificare a tuturor acestor cauze. Evident, dacă în timpul controlului, inspectorii vor identifica aspecte de natură disciplinară vor exista sesizări din oficiu punctuale.
 
 
MEDIAFAX: Ministrul Predoiu anunţa că a solicitat CSM să vă sesizeze atât în ceea ce priveşte activitatea instanţei, cât şi cea a judecătorului. 
 
Lucian Netejoru: Avem cunoştinţă, din mass media, despre demersul domnului ministru însă Inspecţia Judiciară nu a fost sesizată de nimeni cu privire la aceste aspecte. Este adevărat că în cursul zilei de ieri de la Consiliul Superior al Magistraturii ne-au fost transmise articole de presă privind această situaţie.  Declanşarea controlului despre care v-am vorbit este exclusiv initiaţiva noastră în urma analizei pe care am realizat-o.
 
 
MEDIAFAX: De ce nu declanşati un control pe toată ţara? Asta a fost sugestia ministrului Predoiu.
 
Lucian Netejoru: Mă simt nevoit să repet, Inspecţia Judiciară nu a primit nicio solicitare în acest sens. În cazul în care Consiliul va decide să dispună efectuarea unui control la nivel national, bineînteles că îl vom realiza. Noi am decis să demarăm acest control şi din raţiuni care ţin de celeritatea procedurilor. Evident ca un control la o singură instanţă se va finaliza mai rapid, iar concluziile vor fi analizate de Consiliu şi vom avea într-un timp mai scurt un punct de plecare fundamentat pentru orice alte măsuri.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici