Şeful IPJ Botoşani şi şeful Serviciului Resurse Umane, puşi sub control judiciar de DNA Suceava

Şeful IPJ Botoşani, Cristian Cucoreanu, şi şeful Serviciului Resurse Umane din IPJ Botoşani, Andrian Osolinschi, au fost puşi, marţi seară, sub control judiciar de către Serviciul Teritorial Suceava al DNA, în dosarul în care au fost inculpaţi pentru abuz în serviciu.

1079 afișări
Imaginea articolului Şeful IPJ Botoşani şi şeful Serviciului Resurse Umane, puşi sub control judiciar de DNA Suceava

Şeful IPJ Botoşani şi şeful Serviciului Resurse Umane, puşi sub control judiciar de DNA Suceava (Imagine: Liviu Adăcăliţei/Mediafax Foto)

Potrivit DNA - Serviciul Teritorial Suceava, în urma percheziţiilor făcute, marţi, la sediul IPJ Botoşani şi a probelor administrate, a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva şefului IPJ Botoşani Cristian Cucoreanu şi a şefului Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Botoşani, Andrian Osolinschi, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, în sarcina lui Cucoreanu, procurorii anticorupţie au stabilit că acesta nu a respectat atribuţiile de serviciu din fişa postului, privind promovarea într-o funcţie superioară de execuţie, respectiv ofiţer specialist I, a ofiţerului Cristian Cezar Şuhan în sensul că a semnat în calitate de inspector şef al IPJ Botoşani, fără să verifice în fapt, condiţiile emiterii unei dispoziţii din 29 decembrie 2014, în cuprinsul căreia era menţionată în mod nereal îndeplinirea procedurii prevăzute în Ordinul MAI referitor la asigurarea publicităţii vacantării postului, constituirea comisiei pentru ocuparea postului vacant cu rol în selectarea şi intervievarea cadrelor care îndeplineau condiţiile de promovare, precum şi existenţa documentelor necesare emiterii acestei dispoziţii.

Anchetatorii arată că această faptă a dus, pe de o parte, la obţinerea unui folos necuvenit în beneficiul ofiţerului Cristian Şuhan lucrător de poliţie în cadrul IPJ Botoşani, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, prin numirea într-o funcţie superioară, şi pe de altă parte la producerea unui prejudiciu moral ofiţerilor de poliţie ce îndeplineau condiţiile de accedere pe funcţia superioară, necesară, de altfel, ocupării gradului profesional de comisar şef de poliţie.

În cazul şefului Serviciului Resurse Umane s-a stabilit că acesta nu şi-a respectat atribuţiile de serviciu menţionate în fişa postului privind promovarea într-o funcţie superioară de execuţie a lui Şuhan pentru că a semnat ca verificator fără să verifice, în fapt, condiţiile emiterii dispoziţiei şefului IPJ Botoşani în cuprinsul căreia era menţionată în mod nereal îndeplinirea procedurii prevăzute privind asigurarea publicităţii vacantării postului, constituirea comisiei pentru ocuparea postului vacant cu rol în selectarea şi intervievarea cadrelor care îndeplineau condiţiile de promovare, precum şi existenţa documentelor necesare emiterii acestei dispoziţii.

DNA Suceava precizează că, în conformitate cu Statutul poliţistului, poliţistul faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală este pus la dispoziţie, cu excepţia cazurilor în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare pentru o infracţiune din culpă şi se apreciază că aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei.

DNA Suceava a dispus, prin ordonanţă, măsura controlului judiciar faţă de cei doi, aceştia având obligaţia de a nu părăsi teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, de a nu comunica cu anumiţi agenţi şi ofiţeri din cadrul IPJ Botoşani, direct sau indirect, pe nicio cale şi de a nu deţine, folosi şi purta arme.

Măsura controlului judiciar a fost comunicată atât inculpaţilor, cât şi IPJ Botoşani - Serviciul de Investigaţii Criminale - Biroul de Supraveghere, Poliţiei Municipiului Botoşani şi Poliţiei municipiului Dorohoi, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor şi Direcţiei Generale de Paşapoarte.

DNA - Serviciul Teritorial Suceava a desfăşurat, marţi, percheziţii şi ridicări de documente la sediul Poliţiei Judeţene Botoşani, acţiunea vizând comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie privind îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu în legătură cu organizarea de concursuri privind promovarea în funcţii de execuţie şi de conducere la nivelul unor servicii din cadrul IPJ Botoşani, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul Cazier şi Evidenţă Operativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici