Şeful ISJ Brăila, un fost inspector şcolar şi alte opt persoane, trimişi în judecată de DNA

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Iulian Danielescu, un fost inspector şcolar şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA într-un dosar privind fapte de corupţie.

1526 afișări
Imaginea articolului Şeful ISJ Brăila, un fost inspector şcolar şi alte opt persoane, trimişi în judecată de DNA

Şeful ISJ Brăila, un fost inspector şcolar şi alte opt persoane, trimişi în judecată de DNA

Potrivit DNA, pe 17 iunie 2014, Iulian Danielescu, în calitate de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, împreună şi în înţelegere cu inspectorul şcolar de limba română Simion Adrian, a dispus constituirea unei comisii de soluţionare a unei contestaţii, la intervenţia consilierului în Ministerul Educaţiei Naţionale - Direcţia Minorităţi Dumitru Dragoş Mircea. Contestaţia era formulată de o rudă a unei eleve, Baciu Andrada Bianca, împotriva sancţiunii prin care era notată cu 2 la purtare din cauza numărului mare de absenţe nemotivate, Ca urmare a acestei situaţii, eleva respectivă ar fi fost exmatriculată, cu drept de înmatriculare în anul şcolar imediat următor

"Comisia astfel constituită, din care au făcut parte, pe lângă Simion Adrian, şi Mândreanu Constantin Ciprian şi Picuş Veronica, a determinat consiliul de administraţie al liceului respectiv să recalculeze nota la purtare acordată Andradei Bianca Baciu, astfel încât aceasta să promoveze anul şcolar. În cursul lunii aprilie 2014, Baciu a depus la cabinetul medical al liceului două adeverinţe medicale, cunoscând că sunt falsificate, cu scopul de a motiva absenţele de la cursurile şcolare din perioadele 23 -24 aprilie 2014 şi 28 - 30 iunie 2014. Acest fapt ar fi determinat reducerea numărului total de absenţe nemotivate pe semestrul II al anului şcolar 2013-2014 şi, ulterior, anularea notei 2 la purtare acordată de Consiliul Profesoral la şedinţa din 17 iunie 2014 şi modificarea acesteia prin mărire, toate acestea determinând în final, promovarea elevei în anul şcolar următor", se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA au constatat şi alte fapte de corupţie comise de inspectorul şcolar Simion Adrian. Astfel, potrivit DNA, pe 26 iunie 2014, inspectorul şcolar Simion Adrian a determinat-o, cu intenţie, pe Ştefania Mădălina Mocanu, profesor corector al unei contestaţii formulate de o elevă a unui liceu teoretic, să o reexamineze şi respectiv să corecteze în mod favorabil probele elevei, cu scopul de a promova corigenţa la materia respectivă şi, implicit, de a promova anul şcolar.

Pe de altă parte, pe 3 septembrie 2009, în contextul desfăşurării sesiunii de bacalaureat, Simion Adrian le-a determinat cu intenţie pe profesoarele Petrica Plopeanu şi Carmen Lăcrămioara Aldea să corecteze în mod intenţionat favorabil contestaţia unui elev, formulată în legătură cu nota obţinută la proba scrisă la disciplina limba şi literatura română, în sesiunea august - septembrie 2014, determinând astfel obţinerea unei note superioare şi, implicit, a unei medii de promovare a examenului de bacalaureat.

Conform procurorilor DNA, teza elevului a fost iniţial notată cu 4,30, iar la recorectarea făcută de către cele două profesoare, care acum au calitatea de inculpate, teza a fost notată cu 5,30, exact aşa cum îi solicitase inculpatul Petre Purcărea inspectorului şcolar Simion Adrian, astfel încât nota să fie peste 5, minimul necesar promovării examenului la o disciplină de examen.

În acelaşi context, pe 5 septembrie 2014, Simion Adrian, beneficiind de ajutorul lui Purcărea, a primit 800 lei de la părinţii unei eleve, după ce, anterior, acceptase ca în schimbul oferirii şi promisiunii unui folos material să corecteze în mod favorabil contestaţia formulată de elevă, în scopul obţinerii unei note superioare şi a unei medii finale de promovare.

Procurorii DNA mai arată că, pe 26 septembrie 2014, Simion Adrian, în calitate de inspector şcolar şi membru în comisia de examinare constituită în legătură cu concursul organizat pentru ocuparea unui post de documentarist la Palatul Copiilor Brăila, instituţie cultural-educativă subordonată Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, a primit mai multe produse alimentare, în valoare totală de 100 lei de la o persoană, în scopul examinării în mod favorabil şi a promovării concursului de către aceasta.

Astfel, procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Simion Adrian, inspector şcolar la disciplina limba română, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila la data săvârşirii faptelor, acuzat de trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, de abuz în serviciu şi de două infracţiuni de luare de mită.

Potrivit DNA, au mai fost trimişi în judecată în stare de libertate, pentru abuz în serviciu, Iulian Danielescu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, şi profesorii membri ai comisiei de corectare a contestaţiilor - Ştefania Mocanu, Constantin Ciprian Mândreanu, Veronica Picuş, Petrica Plopeanu şi Carmen Lăcrămioara Aldea.

Tot în stare de libertate au fost trimişi în judecată şi Andrada Bianca Baciu, pentru uz de fals în formă continuată, şi Dragoş Mircea Dumitru, consilier în Ministerul Educaţiei Naţionale - Direcţia Minorităţi la data săvârşirii faptei, pentru două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, precum şi Petre Purcărea pentru două infracţiuni de complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici