Şeitan: Mai puţin de 10% dintre cei care obţin venituri profesionale au depus declaraţii

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, că doar între 5 şi 10% dintre persoanele care obţin venituri profesionale au depus declaraţiile, la nivel naţional existând diferenţe mari între numărul declaraţiilor pentru pensii şi al celor pentru şomaj.

19 afișări
Imaginea articolului Şeitan: Mai puţin de 10% dintre cei care obţin venituri profesionale au depus declaraţii

Şeitan: Mai puţin de 10% dintre cei care obţin venituri profesionale au depus declaraţii (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Mihai Şeitan a precizat că în zilele următoare va fi făcută o analiză pentru a stabili dacă persoanele care au depus până acum declaraţii pentru şomaj şi pentru pensii sunt aceleaşi.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Doina Pîrcălabu, a spus că, până la sfârşitul zilei de miercuri, la casele de pensii din toată ţara s-au primit 15.634 de declaraţii în timp ce preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a arătat că la nivel naţional au fost înregistrate 36.604 de declaraţii pentru şomaj.

Doina Pîrcălabu a precizat că cele mai multe declaraţii au fost primite de Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti (2.420) şi de casele judeţene din Cluj şi Timişoara unde s-au depus 2.709, respectiv 1.088 documente.

Potrivit preşedintelui ANOFM, în Bucureşti au fost depuse până miercuri seară aproximativ 15.000 de declaraţii privind contribuţia individuală pentru şomaj, în Cluj 4.500, în Constanţa 1.930, iar în Prahova 1.477.

Preşedintele CNPAS a susţinut că faţă de celelalte luni, situaţia din ultimele zile nu este una deosebită în ceea ce priveşte cozile de la ghişeu, Pârcălabu explicând că angajatorii veneau lună de lună pentru depunerea contribuţiilor lunare şi că oricum se formau cozi. Pe de altă parte, ea a spus că aglomeraţia pentru depunerea contribuţiilor s-a suprapus şi cu faptul că în această perioadă s-au distribuit şi biletele de tratament.

În privinţa contribuţiilor, Pîrcălabu a arătat că plata celor pentru pensii se poate face şi în avans dacă persoana care realizează venituri de natură profesională ştie exact ce sumă are de achitat.

De asemenea, persoanele din Bucureşti pot înregistra declaraţiile pentru contribuţia la pensii şi prin e-mail pe adresa cpmb@cnpas.org fiind obligate ca, ulterior, să trimită documentele şi prin poştă.

Silviu Bian a declarat că agenţiile de la nivelul întregii ţări au deschis conturi în care pot fi viraţi banii pentru contribuţiile de şomaj, conturile fiind publicate pe site-uri şi a cerut ca programul instituţiilor să fie flexibil pentru a putea prelua toate declaraţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici