Şeitan vrea un cod al asistenţei sociale

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a spus, la conferinţa de lansare a Anului european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale, că România trebuie să reformeze sistemul de asistenţă socială şi că este nevoie de un cod care să reunească prevederile din peste 250 de acte normative existente.

12 afișări
Imaginea articolului Şeitan vrea un cod al asistenţei sociale

Şeitan vrea un cod al asistenţei sociale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Muncii a declarat, vineri, în deschiderea evenimentului, că nu crede în eradicarea sărăciei, ci în reducerea ei, iar pentru acest lucru România ar trebui să dezvolte parteneriatele public-private şi să înceapă o reformare a sistemului de asistenţă socială.

"Propun să ne coordonăm mai bine activitatea. Noi nu am reuşit să dezvoltăm parteneriatele dintre sistemul public şi cel privat. E o frică a sistemului public de a intra în astfel de parteneriate", a declarat Şeitan.

El a precizat că trebuie să ieşim din dezvoltarea haotică a sistemului şi să ne îndreptăm spre o dezvoltare cu ţintă precisă, către cei care au realmente nevoie de asistenţa socială. Potrivit acestuia, reforma de asistenţă socială trebuie să asigure acordarea de sprijin exclusiv persoanelor care au nevoie de acest lucru şi pentru perioada de care au nevoie şi trebuie să încurajeze munca.

"Consider că prestaţiile sociale focusate pe grupuri vulnerabile vor întrerupe ciclul de sărăcie transmis de la o generaţie la alta. Grupurile vulnerabile trebuie tratate la nivel de individ", a spus Şeitan.

El a precizat că la fel de afectate de sărăcie sunt şi persoanele cu dizabilităţi şi persoanele în vârstă, care din cauza sistemelor din perioada comunistă au rămas cu venituri relativ mici. "Propun ca aceste grupuri să fie targetul viitorului", a susţinut ministrul.

În acest contex, el a făcut referire la reformarea sistemului de pensii, prin care autorităţile vor "să introducă şi egalitatea de şanse cerută măcar de Uniunea Euopeană, dacă nu de bunul simţ".

"Excluziunea socială afectează indivizi şi societăţi. Sunt marcat de ideea inoculată în România că sprijinul social a încurajat oamenii să trăiască din asta fără să muncească. Această problemă a fost încurajată de către guvernele anterioare printr-o serie de măsuri luate de-a lungul timpului", a arătat ministrul.

El a susţinut că acţiunile de combatere a sărăciei trebuie să aibă un caracter multidisciplinar şi că ar trebui să se facă eforturi pentru ca în sistemul de asistenţă socială să fie aduşi oamenii cu expertiza necesară.

Potrivit ministrului, România are încă foarte mulţi paşi de făcut pentru atingerea obiectivelor în zona economică. "2010 este un an de reînnoire a angajamentelor naţionale pentru a introduce politici pentru ameliorarea sărăciei", a zis Şeitan, precizând că cele mai afectate de criza economică sunt familiile cu copii.

Şeitan a arătat că principalele probleme pe care preşedinţia spaniolă a UE şi-a propus să le rezolve respectiv ocuparea, acordarea posibilităţii de lucru tinerilor şi protecţia socială sunt în egală măsură şi problemele României, iar statul trebuie să-şi creeze pârghiile necesare pentru dezvoltarea lor.

"Cred că putem lupta împotriva sărăciei şi pentru reformarera statului (...) şi cred că alături de societatea civilă şi de un voluntariat care ar trebui să se nască şi în România vom putea face aceste lucruri împreună", a conchis ministrul Muncii.

Anul european este implementat în cele 27 de state membre UE, precum şi în Islanda şi Norvegia. În România, programul este implementat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin Direcţia programe incluziune socială.

Programele naţionale sunt finanţate cu 50% fonduri de la Comisia Europeană şi 50% fonduri de la guvernele statelor membre.

Iniţiativele Anului european ţintesc patru obiective majore: recunoaşterea dreptului celor care trăiesc în sărăcie şi sunt excluşi social la o viaţă demnă şi la un rol activ în societate; stimularea responsabilităţii comune şi a participării la lupta împotriva sărăciei; promovarea incluziunii sociale şi obţinerea unui angajament politic care să ducă la acţiuni concrete de eradicare a sărăciei şi de combatere a excluziunii sociale, precum şi asumarea acestor obiective de întreaga societate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici