Senat: Şoferii pot solicita reducerea de suspendare a permisului auto în anumite condiţii

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect legislativ prin care conducătorii de autovehicule vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului auto în anumite condiţii.

2729 afișări
Imaginea articolului Senat: Şoferii pot solicita reducerea de suspendare a permisului auto în anumite condiţii

Senat: Şoferii pot solicita reducerea de suspendare a permisului auto în anumite condiţii

„La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful de poliţie rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie; a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înaintea săvârşirii faptei.Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce cu 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art 101 (3), art 102(3) litera a şi art 103 (1) litera c. Pentru fapta prevăzută la art 102 (3) litera e perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului: dacă depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte vehiculul este cu 50-70 km/h; dacă depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face patye autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar dacă fapta a fost săvârşită o singură dată în 12 luni”, prevede proiectul legislativ adoptat tacit de Senat.

De asemenea, iniţiativa prevede că „în cazul în care conducătorul de vehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârşeşte, într-un interval de două luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou faptă prevăzută la art 100 (3), art 101 (3), art 102 (3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari din PSD.

„Reglementarea măsurilor de reducere a perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce un autovehicul este o facilitate acordată cetăţeanului în spiritul şi litera Constituţiei privind libeta circulaţie. (...) Prin măsura propusă se are în vedere gradualitatea sancţiunilor, cetăţeanul putând să-şi recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioadă mai scurtă, în anumite condiţii, fără a mai apela la instanţă, fără costuri şi avocaţi”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici