Senatorul PDL Mircea Banias are interdicţie încă 30 de zile să iasă din ţară

Senatorul PDL Mircea Banias a fost, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde procurorii i-au prelungit cu încă 30 de zile interdicţia de a părăsi ţara, în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa.

169 afișări
Imaginea articolului Senatorul PDL Mircea Banias are interdicţie încă 30 de zile să iasă din ţară

Senatorul PDL Mircea Banias (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie au prelungit cu 30 de zile interdicţia senatorului Mircea Banias de a părăsi ţara, în dosarul în care este cercetat pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare, alături de Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, şi alte persoane.

În urmă cu o zi, completul de cinci judecători de la instanţa supremă a decis ca alte şapte persoane acuzate în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa să fie eliberate, astfel că în arest preventiv în această cauză au mai rămas 14 persoane.

Astfel, au fost eliberaţi Laurenţiu Catargiu, Guo Ning, omul de afaceri Marin Dodu, Zhang Qing, Ionuţ Marius Scrioşteanu, Mihai Culea şi Amer Ali. Cele şapte persoane au interdicţia de a părăsi ţara, precum şi alte obligaţii impuse prin decizia instanţei.

În 11 iulie, Secţia penală a instanţei supreme a decis ca 21 de acuzaţi arestaţi preventiv în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa - printre care şi cei şapte puşi în libertate luni - să rămână încarceraţi încă 30 de zile, prelungindu-se astfel mandatele emise pe numele lor.

Astfel, au rămas în arest, printre alţii, Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, comisionarii vamali Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan, Sunai Cadîr, director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Aurelian Pilcă, Mihai Culea şi Laurenţiu Catargiu.

În ceea ce-l priveşte pe Aurelian Pilcă, în 12 iulie, un complet al Secţiei penale a admis cererea acestuia de eliberare provizorie sub control judiciar, dar decizia poate fi atacată cu recurs de procurori, la Completul de cinci judecători.

În acest dosar au fost arestaţi preventiv iniţial şi Laurenţiu Mironescu - fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Liviu Bratu - adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Pătraşcu - ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Corneliu Păun. Aceştia au părăsit arestul preventiv în urma deciziei din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, este considerat de procurorii anticorupţie "leader" al grupului infracţional care derula afaceri ilicite în Portul Constanţa.

"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport.

"Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici