Senatorul Şerban Nicolae: Discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a vizat proiectul privind ONG-urile, nu legile Justiţiei/ A participat şi USR

Senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat, marţi, că a discutat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia despre proiectul de lege pe care l-a iniţiat împreună cu deputatul Liviu Pleşoianu referitor la finanţarea ONG-urilor, şi nu despre legile Justiţiei.

385 afișări
Imaginea articolului Senatorul Şerban Nicolae: Discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a vizat proiectul privind ONG-urile, nu legile Justiţiei/ A participat şi USR

Senatorul Şerban Nicolae: Discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a vizat proiectul privind ONG-urile, nu legile Justiţiei

„Am fost informat în urmă cu mai multe zile de faptul că la Adunarea Parlamenară a Consiliului Europei s-au primit sesizări sau a fost atenţionată în legătură cu proiectul de lege iniţiat de mine şi de Liviu Pleşoianu cu privire la transparentizarea finanţării ONG-urilor şi o reglementare ceva mai clară şi mai predictibilă în privinţa acordării statutului de organizaţie de utilitate publică. APCE a solicitat o informare din partea Comisiei pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele generic <<Comisia de la Veneţia>>”, a precizat Şerban Nicolae, care a arătat că a programat o întâlnire cu acest corp de experţi, din care fac parte şi doi membri ai Comisiei de la Veneţia din Islanda şi din Marea Britanie.

Senatorul PSD a precizat că a participat la întâlnire împreună cu Liviu Pleşoianu, iar luni reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au avut întâlniri la ministerul Justiţiei şi cu ONG-urile.

„După întâlnirea cu noi a mai fost o întâlnire programată cu preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, cu preşedinţi ai comisiilor pentru Drepturile omului şi egalitatea de şanse tot din Camera Deputaţilor şi cu Titus Corlăţean - senatorul care conduce delegaţia Romaniei la APCE”, a adăugat Şerban Nicolae

El a mai spus că reprezetanţii Comisiei de la Veneţia au vrut să afle dacă proiectul privind ONG-urile este de natură să aducă atingere vieţii asociative din România, societăţii civile, dacă restricţionează, dacă stabileşte interdicţii, dacă există vreo altă formă de presiune.

„A fost un dialog deschis, a durat mult mai mult decât prognozasem noi (...), cam două ore şi jumătate. Lucrurile sper să fi fost lămurite. În fapt este un lucru destul de simplu - am spus de un an de zile de când am propus această modificare a legii asociaţiilor şi fundaţiilor - Ordonanţa de Guvern 26 pe 2000 - că nu dorim altceva decât ca acest mecanism de acordare a statutului de utilitate publică unor ONG-uri să fie transparent pe criterii clare şi evaluabile periodic iar, în ceea ce priveşte finanţarea ONG-urilor, să existe o transparentizare totală, astfel încât o activitate morală, legală, publică, utilă social, să nu aibă niciun fel de suspiciune cu privire la identitatea finanţatorilor sau a sumelor care le vehiculează”, a spus Şerban Nicolae.

El a arătat că, împreună cu Pleşoianu, a ţinut cont de mai multe observaţii ale ONG-urilor, au formulat amendamente, depuse la Camera Deputaţilor, (proiectul a trecut tacit de Senat, n.r.) care privesc exceptarea de la obligaţia publicării semestriale a listei de finanţări a donatorilor şi a sumelor primite de la diferiţi donatori prin SMS şi exceptarea de la publicare a donaţiilor rezultate prin redirecţionarea a 2 % din impozitul pe profit al persoanelor fizice.

Întrebat dacă în cadrul acestor întâlniri cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-a discutat despre legile Justiţiei, Şerban Nicolae a negat.

„Nu. Nici nu aveau cum pentru că nu se practică, cel puţin la acest nivel, o scamatorie de genul ăsta – venim pentru o temă şi abordăm o altă temă. Nici nu aveau cum pentru că nu puteau fi mandataţi de APCE cu o temă care ţine de legislaţia internă a României”, a spus senatorul PSD.

Eugen Nicolicea: La întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a participat şi Adrian Weiner (USR)

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că USR a participat la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, pe tema proiectului de lege privind finanţarea ONG-urilor depus de social-democraţii Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu.

„La întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a participat domnul Weiner, de la Senat. La întâlnire au fost chemaţi preşedinţii de comisii, dacă nu au avut funcţii la comisie, nu au avut pe cine să trimit”, a declarat preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea.

Deputatul USR, Stelian Ion, a declarat, marţi, că a aflat faptul că preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, social-democratul Eugen Nicolicea, se întâlneşte cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia.

„Am aflat indirect din motivarea pe care a spus-o colega noastră la începutul şedinţei Comisiei juridice, aceea că se contramandează această şedinţă pentru că preşedintele Comisiei juridice, domnul Eugen Nicolicea, stă de vorbă cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi iată cum aflăm noi pe căi indirecte lucruri foarte, foarte importante pentru activitatea Parlamentului şi care sunt de interes national”, a susţinut deputatul USR, membru al Comisiei Juridice, la Parlament.

Acesta a adăugat că nu ştie dacă reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au venit din proprie iniţiativă.

„Nu ştim dacă au venit din proprie iniţiativă sau dacă au fost invitaţi atâta vreme cât nu am ştiut nici măcar că există o asemenea delegaţie astăzi în Parlamentul României. Am presupus că este vorba de legile justiţiei şi probabil de propunerile de modificare a codurilor penal şi de procedură penală. Dacă mai rămân şi dacă vom afla acest lucru cu siguranţă trebuie să luăm şi noi legătura. (...) A fost o discuţie informală, doar am fost anunţaţi că nu se va ţine această Comisie juridică, urmează să facem demersurile în perioada imediat următoare pentru a ne întâlni şi noi cu aceşti reprezentanţi”, a precizat Stelian Ion.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici