Senatul a aprobat proiectul de lege privind planificarea apărării, iniţiat de Guvern

Senatul a aprobat, luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege referitor la planificarea apărării, iniţiat de Guvern, fiind înregistrate 118 voturi "pentru".

229 afişări
Imaginea articolului Senatul a aprobat proiectul de lege privind planificarea apărării, iniţiat de Guvern

Senatul a aprobat proiectul de lege privind planificarea apărării, iniţiat de Guvern (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de lege, planificarea apărării se realizează prin integrarea coerentă a mai multor domenii: planificare forţe, planificare armamente, C3 – comandă, control, comunicaţii, logistică, urgenţe civile, resurse, apărare aeriană, management al traficului aerian, informaţii, medical, cercetare – dezvoltare şi standardizare.

Construirea capabilităţilor non-militare poate reveni şi altor ministere şi agenţii guvernamentale, sub conducerea Consiliului Naţional de Apărare a Ţării (CSAT), iar Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va asigura asistenţă de specialitate.

Proiectul de lege prevede că documentele pentru planificarea apărării iau în considerarea procesul de planificare a apărării în NATO, conceptul strategic al NATO, strategia de securitate a Uniunii Europene, alte documente NATO şi UE de planificare în domeniul apărării şi scenariile strategice de planificare a operaţiilor.

"Planificarea apărării se realizează pe baza deciziilor preşedintelui României şi Guvernului României, cu avizul CSAT, potrivit legii, şi aprobarea Parlamentului, după caz, precum şi a măsurilor şi acţiunilor întreprinse la nivelul celorlalte instituţii publice, care, potrivit legii, au atribuţii în domeniul apărării", prevede proiectul de lege adoptat de Senat.

Proiectul mai prevede că preşedintele ţării, în cel mult 6 luni de la depunerea jurământului, prezintă în Parlament Strategia naţională de apărare a ţării, care se dezbate şi se aprobă în şedinţa comună a celor două Camere. Preşedintele poate iniţia procesul de modificare a Strategiei, pe perioada valabilităţii acesteia – durata unui mandat prezidenţial, dacă intervin modificări ale mediului de securitate.

Carta albă a apărării, elaborată de MApN pentru îndeplinirea prevederilor Strategiei naţionale de apărare a ţării, stabileşte obiectivele politicii de apărare, măsurile şi acţiunile avute în vedere pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare, misiunile şi cerinţele specifice pentru Armata Românei, principalele direcţii de dezvoltare a capabilităţilor, politicile privind managementul integrat al resurselor pentru apărare şi resursele financiare care urmează să fie asigurate pe durata mandatului Guvernului, sub forma unui plan strategic de cheltuieli.

Strategia militară este elaborată de MApN şi cuprinde potenţialele riscuri şi ameninţări identificate, obiectivele militare naţionale, capabilităţile de apărare şi priorităţile realizării acestora, detalierea structurii de forţe a armatei şi direcţionări pentru configurarea, dimensionarea, pregătirea şi înzestrarea Armatei României şi conceptele operaţionale stabilite pentru îndeplinirea acestor obiective şi a misiunilor armatei.

MApN trebuie să prezinte anual CSAT o informare pe tema stadiului îndeplinirii obiectivelor şi priorităţilor ministerului prin Directiva de planificare a apărării, la nivelul anului precedent. De asemenea, concluziile, rezultate în urma analizei şi planificării apărării la nivelul NATO, vor face obiectul unei informări a CSAT în termen de 3 luni de la finalizarea acestora.

După ce proiectul de lege va fi publicat în Monitorul Oficial, Legea nr. 473/2004 privind planificarea apărării va fi abrogată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici